Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. veljača 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 2. veljača 2018.

U Sarajevu proslavljen Dan posvećenog života

Na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečanim Misnim slavljem proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.

Svečanu Euharistiju predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom te uz 22 dijecezanska i redovnička svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Sudjelovale su brojne časne sestre različitih družbi, te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Liturgijsko pjevanje animirao je franjevački bogoslovski zbor „Fra Nenad Dujić“ zajedno s većim brojem redovnica pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Na početku Svete mise kardinal Puljić blagoslovio je svijeće. Uvodeći u Misno slavlje posvijestio je nazočnim osobama posvećenog života da svijeće, koje će nositi u procesiji, predstavljaju simbol svjetla vjere koje je upaljeno u sakramentu krštenja, a sama procesija životni hod ususret Gospodinu, koji je, rodivši se na ovaj svijet, postao svjetlo svijeta. Uslijedila je svečana procesija s upaljenim svijećama oko katedrale ispred koje se nalazi spomenik svetom papi Ivanu Pavlu II.

Pozdravljajući na početku prigodne propovijedi svećenike, redovnice i redovnice na čelu s njihovim poglavarima i poglavaricama, zatim bogoslove i kandidatice, kardinal Puljić čestitao im je Dan posvećenog života uz želju da zajedničkom molitvom isprose duhovnu snagu potrebnu ovoj mjesnoj Crkvi. "Zvanje. Što je drugo nego susret s Gospodinom. On je ušao na poseban način, pozvao da ga slijedimo izbliza", kazao je kardinal Puljić te podsjetio da je papa Ivan Pavao II. ustanovio Dan posvećenog života kako bi mjesna Crkva postala svjesna Božjeg dara kojeg ima po redovnicima i redovnicama. "Zato i mi kao Vrhbosanska nadbiskupija na Svijećnicu obilježavamo taj Dan, moleći za redovnike i redovnice da upravo ta svijeća, koja je zapaljena u krštenju, a zavjetima obnovljena, ražari i gori, izgara radošću i predanjem", istaknuo je kardinal Puljić.

Podsjećajući na poticajne riječi sluge Božjega Josipa Stadlera upućene redovnicama Družbe sestara Služavki Malog Isusa da se drže svojih pravila "kako ne bi zalutale", kardinal Puljić je istaknuo da svaka zajednica ima okvirna pravila po kojima treba živjeti, ali u koja unosi "život predanja i posvećenja". "Time zapravo činimo svetijim ovu mjesnu Crkvu, da zasja katoličkije u javnosti. Hrabrim vas u tom posvećenju, ali i Bogu zahvaljujem da vas imam. Ali vas i potičem: Ne klonite duhom!", riječi su kardinala Puljića koji je potom podsjetio i na riječi pape Franje izgovorene prigodom raznih susreta s redovnicima i redovnicama.

Obraćajući se nazočnim svećenicima, redovnicima i redovnicama, kardinal Puljić je kazao da je "svatko od nas pozvan radosno donijeti poruku svjedočanstva našeg osobnog susreta s Isusom Kristom", ali da je za to potrebna "proročka Crkva, oprana od grijeha". "Mi trajno moramo se čistiti, ali u tome treba znati služiti ranjenom čovječanstvu", kazao je kardinal Puljić koji je potom upozorio da ogovaranje, zavist, karijerizam... nagrizaju zajedništvo u Crkvi koje je "svjedočenje pripadnosti Kristu". Upozorivši da sva kriza zvanja potječe iz krize vjere, potaknuo ih je da, kao što su u procesiji čuvali svijeće da ih vjetar ne ugasi, tako svoju vjeru čuvaju kako je "ova svjetovna klima, ovaj sekularizam" ne bi ugasili i kako bi još i danas mogli svijetliti, zračiti i svjedočiti. "Obnavljajući ovaj Dan posvećenog života, obnavljajući srce, dozvolimo da bude potpuno Kristovo. Tada ćemo biti hrabri u nošenju križa, liječenju rana, vraćajući nadu našem narodu u ovom kriznom ozračju, nadu da će Kristova preživjeti, nadživjeti svako politikantstvo i sebično igranje s čovjekom i čovječanstvom", kazao je na kraju kardinal Puljić moleći zagovor Blažene Djevice Marije za svakoga od prisutnih da ih uzme za ruku i prikaže ih svome Sinu kako bi trajno buli i ostali Kristovi".

Na kraju Misnog slavlja svi redovnici i redovnice izmolili su molitvu obnove svojih redovničkih obećanja: „Bože, Oče ti si me posvetio sebi na dan krštenja. Odgovarajući na ljubav Gospodina Isusa, Tvoga Sina, koji me poziva da ga iz bližega slijedim, te vođen/a Duhom Svetim, koji je svjetlo i snaga obnavljam svoje slobodno i potpuno predanje Tebi, obvezujući se živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći prema Pravilu i Konstitucijama svoje zajednice, te na takav način sudjelovati u životu i poslanju Tvoje Crkve. Tvoja milost, Oče, zagovor Presvete Djevice, našeg Utemeljitelja/ice i svih svetih neka bude svaki dan sa mnom i neka mi pomognu da ostanem vjeran/na. Amen“.

Nakon Misnog slavlja upriličen je domjenak u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. veljača 2019.

    Papa Francesco: ascoltiamo il grido dei piccoli che chiedono giustizia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: