Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. veljača 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 26. siječanj 2018.

Mitropolit Hrizostom predvodio Molitvu za jedinstvo kršćana, a kardinal Puljić uputio propovijed

Posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, 25. siječnja 2018., u pravoslavnoj Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu Molitvu za jedinstvo kršćana predvodio je mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom.

U nazočnosti predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, brojnim pravoslavnim sveštenicima i đakonima pridružili su se katolički svećenici i redovnici, redovnice te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu te drugi vjernici.

Pravoslavni sveštenici dočekali su u predvorju crkve mitropolitu Hrizostoma ispred kojeg je u procesiji ušao stariji sveštenik svečano noseći evanđelistar. Nakon uvodne molitve i pokajničkog čina, otpjevan je psalama 63: „O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna...“. Potom je đakon pjevao zazive moleći: „za mir i spasenje duša naših..., za mir svega svijeta, nepokolebljivost svetih Božjih Crkava i sjedinjenje svih..., za ovaj grad, za svaki grad, kraj i zemlju i za sve one koji vjerom žive u njima..., za one koji plove, za putnike, bolesnike, patnike i zatvorenike i za njihovo spasenje..., za jedinstvo kršćana i za njihovo spasenje..., da Gospodin otvori srca naša i um naš za razumijevanje volje i molitve njegove da budemo jedno...“.

Nakon naviještene Božje riječi, prigodnu propovijed uputio je kardinal Puljić koji je i predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH. Pošto je podsjetio da je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana osnovni razlog okupljanja „u časnoj Sabornoj crkvi“, „iskreno i bratski“ pozdravio je mitropolitu Hrizostoma, i okupljeno sveštenstvo, monaštvo i bogoslove kao i sve okupljene na molitvenom slavlju te zahvalio na molitvenom zajedništvu. Posebno je zahvalio mitropoliti Hrizostomu na otvorenosti „da zajedno pošaljemo poruku našeg svjedočenja vjere u Isusa Krista i u ovom gradu i u ovoj zemlji“. Spomenuo je da je u ovogodišnjoj Molitvenoj osmini stavljen naglasak na Božju Riječ koja je izvor nade i jakosti u svim iskušenjima i koju žele proučavati, usvajati i svjedočiti.

„U prvom redu utjelovljena Božja Riječ je najveća snaga zajedništva“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući na Isusovu oporuku s Posljednje večere kada je molio da svi budu jedno. „Objavljena Riječ je izvor na kojem ćemo piti da bi mogli premostiti sve povijesne naslage, te otkrili vrijednost života u Isusu Kristu“, rekao je kardinal Puljić te izrazio svoju punu suglasnost s riječima mitropolite Hrizostoma koje je uputio prvog dana Molitvene osmine u sarajevskoj katedrali da „bismo kao kršćani morali svijetliti svijetu i osvjetljivati put spasenja“.

„Zato se nadam da će naša molitva i ekumenski dijalog rušiti predrasude i osposobljavati nas u ovoj sredini da svijetlimo svijetu kao Kristovi učenici koji se nadahnjuju i žive od Riječi Božje. Isus Krist je obećao i ostao s nama do svršetka svijeta. Ne djelujemo u svoje ime nego u Njegovo ime. Vjerujemo u Njegovu prisutnost kojom i danas želi po nama naviještati i svjedočiti djelo Spasenja. S križa nam je ostavio svoju Majku za Majku. Obje naše tradicije duboko štuju i Mariji se preporučuju. Ona nas povezuje kao Majka otkupljenih, kao ona koja svoju djecu okuplja u ljubavi.Zato neka večeras i ovo molitveno okupljanje bude izraz blizine Božje po kojoj i mi postajemo bliži jedni drugima i tako jači svjedoci krštenja, križa, Evanđelja. Mi bismo kao kršćani morali svijetliti svijetu i osvjetljavati put spasenja i Euharistije. Želimo upoznati našu povijesnu različitost, ali i poštivati tu različitost i izgrađivati vjerničko povjerenje zajedničkog hoda prema Spasenju. Mi trebamo i želimo činiti ono što Isus od nas očekuje i traži. On je središte naših odnosa i naših nastojanja“, istaknuo je kardinal Puljić.

Posije propovijedi svi okupljeni izmolili su Vjerovanje nakon čega je đakon otpjevao jekteniju odnosno molitvu vjernika.

Potom se okupljenima obratio mitropolita Hrizostom izražavajući na kraju Molitvene osmine za jedinstvo hrišćana 2018. godine „našu zajedničku zahvalnost i blagodarenje Bogu i Ocu i Jedinorodnom Sinu Njegovom i Duhu Svetome za ovo molitveno zajedništvo“. „Gospod nas je i pored svih naših slabosti ohrabrio i učvrstio da danas budemo bliži jedni-drugima. Kroz ovu Molitvenu osminu približili smo se Bogu-Centru našeg zajedništva i jedinstva. Time smo postali bliži međusobno. Blagodarimo Gospodu zbog toga i molimo ga da nas ne preda našim sudovima i našim putovima, već da upravi stope naše na put spasenja“, kazao je mitropolita Hrizostom izražavajući posebnu zahvalnost kardinalu Puljiću „za izgovorenu besjedu, kojom nas je ohrabrio da se molimo i djelamo u cilju zajedništva“. „Hvala i vama, velečasni svećenici, redovnici i redovnice, i vama braćo rimokatolici na molitvenom učešću u ovoj Molitvenoj osmini. Izražavamo našu veliku nadu da ćemo u danima i godinama koji su pred nama uistinu biti svjedoci Božje ljubavi kako međusobno, tako isto i još više prema svima ljudima i našim sunarodnjacima ovoga grada i naših mitropolija“, rekao je na kraju mitropolita Hrizostom te na sve zazvao Božji blagoslov.

Liturgijsko pjevanje animiralo je Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ pod ravnanjem Stefana Mojsilovića. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. veljača 2019.

    Papa Francesco: ascoltiamo il grido dei piccoli che chiedono giustizia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: