Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Izdvajamo

Zenica, 25. siječanj 2018.

Proslavljen dan KŠC-a "Sv. Pavao" u Zenici

Na blagdan Obraćenja Sv. Pavla, 25. siječnja 2018. Katolički školski centar u Zenici proslavio je svoj Dan.

Najprije je u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka, koja se nalazi u neposrednoj blizini KŠC-a, slavljena Sveta misa koju je predslavio promicatelj katoličkog školstva u BiH, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u koncelebraciji 14 svećenika među kojima su bili: ravnatelji KŠC-ova iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Žepča i Banje Luke, Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, žepački dekan i župnik domaćin fra Zdravko Anđić, i ravnatelji zeničkog KŠC-a Sv. Pavao vlč. Vlatko Rosić.

U svojoj je propovijedi biskup Sudar najprije progovorio o razlozima zašto ovaj Centar nosi ime Apostola naroda istaknuvši da se svi koji su dio ove odgojno-obrazovne institucije mogu nadahnjivati na njegovu životu.

Potom je na temelju misnih čitanja koja donose Pavlove autobiografske podatke, govorio o obraćenju kao posljedici čovjekova susreta sa živim Bogom. "Bog se poistovjećuje sa svakim koji je progonjen, koji trpi nepravdu. Zato je uvijek bolje i spasonosnije trpjeti nego nanositi zlo... Kad nanosimo nepravdu nekomu to zapravo ne činimo samo njemu nego i samomu Bogu", rekao je biskup te ukazao na nužnost preispitivanja svojih stavova i mišljenja. "Uvijek se moramo pitati što je naša zadaća i poslanje... Bog ne ostavlja bez odgovora i bez milosti da se može to ispuniti", istaknuo je mons. Sudar rekavši kako je tomu izvrstan svjedok Sv. Pavao. "Molimo njegov zagovor da kroz ovaj Centar i sve ostale Katoličke školske centre Božja milost djeluje te se tu odgajaju ljudi koji će se propitivati i svjedočiti živoga Boga", zaključio je biskup Sudar.

Sveto misno slavlje pjesmom je animirao Zbor učenika zeničkog KŠC-a i bend Novo nebo.

Nakon Mise uslijedila je svečana akademija u prepunom amfiteatru KŠC-a, gdje je poslije intoniranja himne sustava Katoličkih škola za Europu, nazočne pozdravio ravnatelj Rosić na osobit način spomenuvši, izmedju ostalih, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH gosp. Ivana del Vechia i goste iz Zavoda Sv. Stanislava iz Ljubljane. Ukratko je objasnio zašto se ove godine prvi put Dan Centra obilježava na ovaj nadnevak istaknuvši praktičnost u odnosu na nastavne obaveze uoči svetkovine Sv. Petra i Pavla 29. 6. i datum 16. 10. kada je prvi put ovdje započela nastava a kada se do sada obilježavao Dan Centra. Govoreći o zaštitniku ove ustanove naglasio je kako je riječ o učenu čovjeku, ali koji je bio progonitelj Crkve dok nije susreo Boga. "Danas moramo imati na umu kako znanje nije svrha samo sebi nego mora biti u službi viših ciljeva", rekao je ravnatelj Rosić.

Zatim su učenici članovi Glazbene i Dramske sekcije izveli priredbu pod naslovom Život Sv. Pavla koju su propremili pod vodstvom glumice Ermine Kurevije i s. Nade Abramović.

Za glazbeni predah bili su zaduženi učenici pod vodstvom profesora Davorina Bošnjakovića.

U završnom dijelu programa nagradu Lukić-Dlouhi iz ruku biskupa Sudara primio je učenik Zlatan Mutapčić, a profesorica koja ide u mirovinu Dijana Đurđić primila je zahvalnicu i prihodne darove.

Na kraju se nazočnom auditoriju obratio biskup Sudar ukazavši da je ova zemlja podjednako domovina svih koji u njoj žive ali je više majka onih koji joj daruju srce. "Srce se ne daje zapravo zemlji nego čovjeku koji u njoj živi. Tomu se trebamo učiti i tako odgajati djecu i u ovom KŠC-u.

Na kraju vrijedi spomenuti kako je zenički KŠC s radom započeo 16. listopada 1995. Predanom zauzetošću svih djelatnika koji su dio svoga života uložili u ovu odgojno-obrazovno ustanovu izrastao je u jednu od najcjenjenijih škola u Gradu čelika. Dokaz tomu je i podatak da unatoč brojnim odlascima i sve manjem natalitetu, ovaj centar iz godine u godinu bilježi sve veći broj upisanih učenika, prenosi portal nedjelja.ba. (kta)


Foto: nedjelja.ba

foto

Više fotografija ...

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. ožujak 2019.

    Papa Francesco: saluto a conclusione degli Esercizi spirituali

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: