Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2018.

Vijesti

Santiago, 14. siječanj 2018.

U SANTIAGU U ČILEU NAPADI UČI PAPINOG APOSTOLSKOG PUTOVANJA

Četiri su napada sa zapaljivim bombama, od kojih je jedan neutraliziran, potresli glavni grad Čilea

Samo nekoliko dana prije apostolskog posjeta pape Franje Čileu, koji će trajati od 16. do 18. siječnja, četiri su napada sa zapaljivim bombama, od kojih je jedan neutraliziran, 12. siječnja 2018. potresli glavni grad Čilea. Ciljevi su bili crkve Emmanuel de Recoleta i Cristo Vencedor di Penalolen, župa Jesus Maestro i svetište Cristo Pobre di Matucana koje je jedino pošteđeno.

Prema izvješćima novinskih agencija, skupina je anarhista pod vodstvom bivše predsjedničke kandidatkinje Roxane Miranda, na nekoliko minuta zauzela sjedište Apostolske nuncijature u znak protesta protiv „potrošenih milijuna” za doček Pape.

Te geste – izjavio je nadbiskup Santiaga, kardinal Ricardo Ezzati – umjesto da nas obeshrabre, stvaraju u našim srcima još veće raspoloženje iščekivanja i nade. Znamo da Kristova ljubav sve nadvladava.

Predsjednica je Čilea, Michelle Bachelet, osudila napade čiji počinitelji još nisu poznati i zajamčila da je Vlada učinila sve što je u njezinoj moći kako bi pomogla u planiranju i organizaciji apostolskog putovanja Svetog Oca. Tijekom napada šireni su letci s izravnim prijetnjama Papi.

Nakon napada na četiri katoličke crkve u različitim dijelovima glavnoga grada Santiaga, Nadbiskupija je priopćila: „Duboko nas žaloste te činjenice koje proturječe duhu mira koji prožima Papin posjet Čileu. Ponizno i smireno pozivamo one koje su napravili te stvari, koji ni u kojem slučaju ne predstavljaju osjećaje velike većine stanovništva, da razmisle o potrebi poštovanja i tolerancije među svima kako bismo izgradili bratsku domovinu“.

"Čileu treba više dijaloga" – stoji u izjavi koja završava pozivajući sve katolike, vjernike različitih religija i ljude dobre volje, da obnove svoju radost i sudjeluju u slavljima sljedećeg tjedna zajedno sa Svetim Ocem koji donosi poruku nade i ljubavi za sve. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: