Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. listopad 2018.

Vijesti

Varšava, 12. siječanj 2018.

POLJSKI BISKUPI PROTIV EUGENIČKOG POBAČAJA

"Pravo na život nije samo stvar mišljenja ili religije, već proizlazi iz prirodnog zakona i iz ljudskog dostojanstva koje je općenito priznato"

„Moralne vrijednosti moraju biti temelj zakona”, rekao je biskup Radoma, monsinjor Henryk Tomasik u svezi s raspravom o pobačaju koja je počela, 10. siječnja 2018. u poljskom Parlamentu. Podsjećajući na riječi svetoga Ivana Pavla II. „ako je povrijeđeno pravo na život kao osobe od začeća, bit će posredno pogođen čitav moralni poredak koji treba jamčiti nepovredivu ljudsku baštinu", biskup je istaknuo kako je popularnu inicijativu „Stop pobačaju” potpisalo više od 830 tisuća ljudi, a cilj joj je poboljšati zaštitu nerođenih s pogledom na sve šire područje prenatalne eugenike.

Poljska se biskupska konferencija obratila svim parlamentarcima s hitnin apelom da se usvoji zakon koji zabranjuje „eugenički” pobačaj, ističući da „pravo na život nije samo stvar mišljenja ili religije, već proizlazi iz prirodnog zakona i iz ljudskog dostojanstva koje je općenito priznato. O nacrtu zakona „Stop pobačaju” koji podupire većinska stranka „Pravo i pravednost“ raspravljat će se paralelno s drugim nacrtom koji je predstavio odbor „Spasimo žene 2017.” koji bi želio liberalizaciju pobačaja za prvih 12 tjedana fetalnog života. Zbog predviđenih manifestacija sjedište je poljskog Parlamenta bilo okruženo interventnom policijom i preprekama koje su pro-life skupine ukrasile slikama abortiranih fetusa – prenijela je agencija Sir. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2018.

    Papa Francesco Messa a santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: