Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. studeni 2018.

Vijesti

Sarajevo, 7. prosinac 2017.

DANI FRANJEVAČKE KULTURNE BAŠTINE

Održan simpozij na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu

U petak, 1. prosinca 2017. na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu otvoren je simpozij Dani franjevačke kulturne baštine. Program je započeo studentskom radionicom Intertekstualne veze: franjevačke kronike - Andrić - Mlakić. Voditeljice radionice bile su prof. Dolores Grmača i prof. Ena Begović Sokolija, dok su izlaganja držale studentice sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Ana Alviž, Marina Maretić, Martina Mišić, Ruža Radoš, Francesca Sammartino, Maja Vrkić te Nikolina Vrkić. Nakon pauze po završetku radionice upriličen je razgovor s književnikom Josipom Mlakićem.

U subotu, 2. prosinca program je nastavljen Znanstvenim skupom u čast 70. rođendana fra Marka Karamatića kao dio Međunarodnog znanstvenog skupa Dani franjevačke baštine. Skup je uvodnim riječima pod naslovom Mnogostruko djelovanje fra Marka Karamatića otvorio fra Mile Babić. Nakon njega predavanja su nastavili fra Ivo Marković sa temom Pastoralni rad bosanskih franjevaca u prošlosti, fra Božo Lujić s predavanjem Uloga hebrejskog načina razmišljanja u stvaranju povijesnoga mišljenja te Petar Jeleč Protesti biskupa fra Alojzija Mišića protiv zločina.

U drugom dijelu skupa predavanja su održali fra Stjepan Duvnjak na temu Teologija slike II. Nicejskog sabora 787., Ivana Prijatelj Pavičić na temu Dvostruka relikvija iz Kraljeve Sutjeske kao nepresušna, izazovna tema za znanstvenike i muzealce, Sanja Cvetnić na temu Četiri slike iz iz XVII. stoljeća u baštini Bosne Srebrene te Marica Petrović na temu Fra Marko Karamatić o srednjovjekovnom i suvremenom Gradovrhu.

U trećem dijelu skupa predavanja su održali Ivo Pranjković na temu Jezik bosanski aliti ilirički fra Stipana Margitića, Mirjana Horvat i Sanja Perić Gavrančić na temu Funkcionalna raslojenost jezika u Divkovićevim Besjedama te Andrea Radošević na temu Egzempli u Divkovićevim Besjedama i glagoljskim Disipulima prema djelu Sermones Discipuli Johannesa Herolta.

U četvrtom dijelu predavanja su održali Dolores Grmača i Mateo Žagar na temu Analiza razlika u izdanjima malog Nauka fra Matije Divkovića, Florence Graham na temu Bosanski franjevački izvori iz sedamnaestog i osamnaestog stoljeća i njihova publika te Ruggero Cattaneo na temu O transkripciji Lastrićevih homiletičkih tekstova.

U petom je dijelu Jozo Džambo održao predavanje na temu Čudna zemlja, čudni ljudi: Bosna i Hercegovina u međunarodnoj karikaturi između 1878. i 1918. godine

U posljednjem dijelu skupa fra Mile Babić, Lada Badurina, Lahorka Plejić Poje i Marijana Horvat predstavili su zbornik radova Matija Divković i kultura pisane riječi I. i II. Skup je zatvorio fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu. (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. studeni 2018.

    Papa Francesco riceve la Delegazione del pellegrinaggio dall'Albania

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: