Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. studeni 2018.

Vijesti

Beč, 7. prosinac 2017.

AUSTRIJSKI BISKUPI ZABRINUTI ZBOG ODLUKE USTAVNOGA SUDA O ISTOSPOLNIM BRAKOVIMA

"Ako Ustavni sud niječe jedinstvenost, taj posebni i zakoniti status braka koji se temelji na različitosti roda, niječe stvarnost"

U vrlo je kritičkom tonu bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn reagirao na odluku Ustavnoga suda da dopusti istospolne brakove, poništavajući prethodnu normu koja je priječila mogućnost braka za parove istoga spola.

Zabrinjavajuće je da su i sudci Ustavnoga suda izgubili iz vidika posebnu narav braka kao zajednice jednoga muškarca i jedne žene, koja se ne može usporediti s nečim drugim – kazao je kardinal za agenciju austrijskih biskupa Kathpress. Jedino je u braku, kao ni u jednom drugom obliku zajedničkoga života, moguće rađati i odgajati djecu, te tako zajamčiti slijed naraštajâ.

Ako Ustavni sud niječe jedinstvenost, taj posebni i zakoniti status braka koji se temelji na različitosti roda, niječe stvarnost – upozorio je kardinal te dodao da ta odluka ne pruža društvu nikakvu uslugu, štoviše, šteti svima, i onima koje želi zaštititi, kao i onima koji imaju biti zaštićeni.

Na temelju sudske odluke objavljene 5. prosinca, sudci Ustavnoga suda, dakle, u razlikovanju braka od registrirane zajednice vide kršenje Ustava, jer on zabranjuje diskriminaciju istospolnih parova. Stari zakon stoga – kako je odlučio Ustavni sud – neće više važiti od 31. prosinca 2018. godine. Tako će se istospolni parovi u Austriji ubuduće moći vjenčati, dok će „registrirana zajednica“ biti moguća i za heteroseksualne parove.

Već su se prije te sudske odluke austrijski biskupi snažno zauzeli kako bi se uklonile sve vrste diskriminacije prema homoseksualcima, ali tvrdeći da razlikovanje braka od drugih vrsta zajednice nije diskriminacija. Zakon – po mišljenju austrijskih biskupa – predviđa da se prema različitim stvarima valja odnositi različito, te tako razlikovanje prati smisao zakona. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. studeni 2018.

    Papa Francesco riceve la Delegazione del pellegrinaggio dall'Albania

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: