Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. studeni 2018.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 48

Katolički tjednik br. 48

Sarajevo, 30. studeni 2017.

Katolički tjednik

Povijest veliča samo istinske heroje

Ratko Mladić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora i svi to prihvaćaju kao jedini logični završetak sudskoga procesa nekadašnjem vojnom zapovjedniku bh. Srba... svi osim onih koji bi to prvi trebali prihvatiti. Tako bi ukratko glasio epilog nadnevka 22. studenoga 2017. kada je nizozemski sudac Alphons Orie – isti onaj koji je 15. travnja 2011. na prvostupanjskom nivou osudio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na 24, odnosno 18 godina zatvora – pročitao sažetak presude. Premda se povijest ne može vratiti ili izbrisati, jasno je da budućnost, između ostaloga, ovisi i o tomu kako će u javnosti biti interpretirane činjenice vezane uz ovaj sudski proces započet 16. svibnja 2012., a okončan 15. prosinca 2016. A u svemu, od kršćana bi se očekivalo da „razlikuju duhove“ te pristaju uz dobro, a odbacuju zlo.

Kako je iščitao sudac Orie, Mladić je kriv prema deset od 11 točaka optužnice. I odmah valja pripomenuti da tužiteljstvo nije našlo svrsishodnim teretiti ga za zločine koje su postrojbe JNA i domaći zločinci srpske nacionalnosti, pod njegovim zapovjedništvom, počinili u hrvatskom selu Škabrnji, smještenom u Ravnim kotarima, u zaleđu Zadra, u studenom 1991. kada je ubijeno 84 Hrvata – 26 branitelja i 58 civila. No, i pored toga kriv je za: genocid (2.); progon i zločin protiv čovječnosti (3.); istrebljenje i zločin protiv čovječnosti (4.); ubojstvo i zločin protiv čovječnosti (5.); ubojstvo, kršenje zakona i običaja ratovanja (6.); deportacija i zločin protiv čovječnosti (7.); nehumano i prisilno premještanje (8.); teroriziranje i kršenje zakona i običaja ratovanja (9.); protupravne napade na civile (10.) te uzimanje zatočenika, kršenje zakona i običaja ratovanja (11.). Rečeno je ipak kako sud nije utvrdio da je u šest općina (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča) nije bilo genocidne namjere, jer je ciljana grupa koja je ubijena, bila „relativno mali dio Bošnjaka u cjelini“.

Dakako, čovjek čije je ime mnogima personifikacija zla koje je haralo u posljednjem ratu na prostorima bivše Jugoslavije, sve to nije mogao prihvatiti. Tako je izricanje presude prekidano dva puta. Najprije zbog potrebe za medicinskim pregledom Ratka Mladića, a potom zbog njegova neprimjerenog ponašanja u sudnici. Simptomima psihički poremećene osobe vikao je: „Ja sam uzbuđen. Sve što ste govorili je čista laž! (pa opsovao „taj sud“) Sram vas bilo... Sve je laž što si rek'o... Ratuju po Aziji i Africi... Lažete mamicu vam j... narkomansku.“ Stoga ga je sudac udaljio iz sudnice i dovršio čitanje presude. 

Ipak, valja uočiti da je Mladić u određenom obliku bio i upravu kada je govorio kako je to „sve laž“. Naime, novinari su dobro detektirali da je Sud u Haagu, u fusnoti broj 15 357 na dnu 2090. stranice, sakrio važnu opasku. Nakon što su konstatirali kako je nekadašnji zapovjednik Vojske RS-a bio dio udruženog zločinačkog pothvata – „Sudsko vijeće nalazi da je više osoba sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Bogdana Subotića, Momčila Mandića i Miću Stanišića“ – na dnu stranice malim slovima su dodali: „Dokazi koje je primilo sudsko vijeće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj sudjelovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja.“  

S obzirom da smo se već više puta mogli osvjedočiti kako Haaški sud također ima svoje ovozemaljske „patrone“ te sudi prema njihovu nalogu, treba istaknuti kako ljudima na ovdašnjim prostorima ne treba nikakav „međunarodni sudski posrednik“ da bi znali što se tijekom posljednjega rata događalo. Činjenice su nepobitne i oko njih se većina brzo može usuglasiti, ali su problematične interpretacije činjenica. Zbog toga je začuđujuće kako srpska javnost u BiH i Srbiji, dotičnoga slavi kao heroja, a on je godinama bježao od suda te potom poricao čak i ono što je toliko očito bilo – i na mnoge načine zabilježeno – kao što je istrjebljenje bošnjačkih muškaraca u Srebrenici (koja je bila pod zaštitom UNPROFOR-a!) te skrivanje toga zločina prenošenjem tijela u sekundarne, tercijarne... grobnice; danonoćno granatiranje Sarajeva i snajpersko ubijanje civila među kojima je približno 1 600 djece izgubilo život; protjerivanje i rušenje Bosanske posavine; zatiranje katolika i muslimana na prostoru Banjolučke biskupije; sustavna ubojstva i „etničko čišćenje“ u Bosanskoj krajini...

No, umjesto da zarad budućnosti počnu, bez izvrtanja činjenica, prihvaćati istinu, Srbi su počeli – već se sada može konstatirati – praviti mit od Ratka Mladića, a na drugoj strani među Bošnjacima ima onih koji u ovoj presudi vide trenutak za trijumfalizam i poticaj na politička razračunavanja u sadašnjosti. Međutim, prije svake interpretacije valja imati na umu kako je čovjek današnjici odgovoran u prvom redu za budućnost. Istinu, kakva god ona bila, mogu prihvatiti samo heroji – kukavice od nje bježe... I povijest će veličati samo istinske heroje.


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. studeni 2018.

    Papa Francesco Angelus

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: