Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2018.

Vijesti

Vatikan, 14. studeni 2017.

PAPINA SUĆUT POVODOM PREMINUĆA KARDINALA PANAFIEUA

Kardinal Bernard Panafieu, umirovljeni nadbiskup Marseillea, preminuo je 12. studenog u 87. godini

Papa Franjo je izrazio sućut povodom preminuća francuskoga kardinala Bernarda Panafieua, umirovljenoga nadbiskupa Marseillea, koji je preminuo u noći 12. studenog u 87. godini. U poruci msgr. Georgesu Pontieru, sadašnjem marsejskom nadbiskupu, Papa je blagopokojnoga kardinala nazvao mudrim pastirom koji je ljudima koji su mu bili povjereni znao očitovati Božju dobrotu i ljubav. Sveti je Otac također spomenuo njegovu pozornost prema stanjima nesigurnosti i različitosti puka u njegovoj biskupiji, te istaknuo da je davao važan prinos dijalogu među kulturama i religijama, podupirući tako miran suživot sviju.

Rođen 1931. u Châtelleraultu, u nadbiskupiji Poitiers, kardinal je Panafieu za svećenika zaređen 1956. godine, a 1974. je posvećen za biskupa. Od 1995. do 2006. godine bio je na čelu marsejske nadbiskupije. Među raznim dužnostima unutar Francuske biskupske konferencije, bio je predsjednik Biskupskoga odbora za međureligijske odnose i nove religijske struje, predsjednik Tajništva za vjerske odnose s islamom i član Biskupskoga povjerenstva za opće poslanje Crkve. Godine 2003. sveti Ivan Pavao II. ga je uvrstio u Kardinalski zbor.

Nakon preminuća kardinala Panfieua Kardinalski zbor ima 218 kardinala, od kojih njih 120 može sudjelovati u biranju pape. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: