Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2018.

Vijesti

Foto arhiv

Foto arhiv

Bukova Greda kod Orašja, 13. studeni 2017.

ODRŽAN 31. SUSRET VOJNIH KAPELANA

Misno slavlje u kapelici sv. Jurja predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi kod Orašja, u četvrtak 9. studenoga 2017., na blagdan posvete Lateranske bazilike, održan je 31. redoviti susret vojnih kapelana, kojemu je domaćin bio fra Marko Oršolić.

Uz sudjelovanje svih svećenika, koji djeluju u dušobrižništvu Vojnog ordinarijata u BiH, susret je započeo u kapelici sv. Jurja Svetom misom, koju je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić.

U svojoj propovijedi biskup Vukšić je pojasnio značenje blagdana posvete katedrala i rimskih bazilika u životu Crkve te da "današnji blagdan slavimo i kao izraz ljubavi i poštovanja svih ostalih crkvenih zajednica i pojedinih vjernika prema biskupskoj katedri rimskoga biskupa, ali i kao izraz svoga zajedništva i jedinstva u Crkvi, u kojoj je rimska Crkva 'ona koja predsjeda cijeloj zajednici ljubavi', kako je napisao sveti Ignacije Antiohijski još 107. godine". Kazao je također da svaka zgrada crkve ima svoju svrhu da se u njoj na molitvu okupljaju Isusovi vjernici. Oni su živa Crkva Isusova. Oni su kao zajednica hram u kojemu je prisutan Isus, ali i svaki Isusov učenik je također hram Isusa Krista, kako poučava sveti Pavao kada piše: „Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama!“ (1 Kor 6, 19). Građevina crkve je materijalno mjesto za susret Boga i ljudi, za vršenje bogoštovlja kojim se vjernici klanjaju Bogu, mjesto za slavlje svih sakramenata, posebice Svete mise, koja je uvijek također mjesto i proslave susreta Boga i vjernika „jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“ (Mt 18,20).

U radnom dijelu susreta, vojni kapelani su analizirali važne događaje iz svoga djelovanja od prošloga sastanka, posebice hodočašće u Mariju Bistricu, molitveni pohod na Bobovac te molitve i odavanje počasti pokojnim braniteljima u povodu blagdana Svih Svetih i Dušnoga dana. Dogovorili su termine i sadržaj za božićne priprave i ispovijed vojnika, dostavili priloge kolekta za misije i Petrov novčić, upoznali se s pripravom božićnoga koncerta, razmijenili informacije o stanju u svim kapelanijama i nastojanjima oko osiguranja vjerskih službenika. (kta)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: