Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2018.

Vijesti

Hamilton, 13. studeni 2017.

PROSLAVA GODIŠNJICE POSVETE CRKVE U HAMILTONU

Misu zahvalnicu u župnoj crkvi sv. Križa predvodio mon. Juraj Jezerinac, vojni biskup Republike Hrvatske u miru

Večernjom Misom zahvalnicom u subotu, 11. studenog 2017. u hrvatskoj crkvi u Hamiltonu proslavljena je obljetnica blagoslova crkve. Predvodio je mon. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni biskup Republike Hrvatske, a suslavio domaći župnik Marijan Mihoković koji je u uvodnoj riječi podsjetio na tradiciju godišnjih župnih banketa kojim se obilježava godišnjica posvete crkve. Predsjedatelj je povezao proslavu posvete crkve (prva 29. studenoga 1959., a sadašnja 14. rujna 1969.) sa započetom godinom 60. obljetnice postojanja župe (utemeljene 1958.) i ulogom majke u hrvatskom iseljeništvu u karijeri vlastite djece – što je bila tema ovog banketa. Na Misi je bila i gđa Đurđa Orešković, majka prijašnjeg premijera Hrvatske Tihomira – što je bio povod za izbor teme ovog banketa. Crkvu je uredila župna suradnica Ana Juraj - počam od dekorativne zastave s jubilarnim logom, pjevao je župni zbor u službenim odorama pod ravnanjem Andreje Mahovlich-Rački, tamburaška skupina Zlatni pajdaši u narodnim nošnjama pod vodstvom Michaela Šavora a mladi župne folklorne skupine Hrvatsko selo prinijeli su prikazne darove u pratnji počasne garde Kolumbovih vitezova.

Slavlje je nastavljeno u župnoj dvorani banketom na kojem su se pridružili susjedni svećenici Ed Mahony i mađarski svećenik Laslo Amaska, nekadašnji gradonačelnik Hamiltona, sada član saveznog parlamenta u Ottawi, Blaž Bob Bratina sa suprugom Carol i predsjednik Hrvatskog narodnog doma Ivan Lukšić sa suprugom Sonjom. Među počasnim gostima bila je i gđa Đurđa Orešković.

U zabavnom programu sudjelovali su, nakon himni i šutnje za poginule za Hrvatsku i Kanadu, folklorni ensemble Hrvatsko selo te župna umirovljenička udruga „Bl. kardinal A. Stepinac“. Poslije večere bile su pozdravne riječi – Blaž Bob Bratina je podsjetio na rodno Kamanje i priliku da u Ottawi zastupa Hrvate u Kanadi i Hrvatsku, Ivan Lukšić je pozvao na priredbu koja se u Kanadi priprema o Vukovaru, gđa Đurđa Orešković zahvalila je zajednici na podršci njezinom sinu kad je izabran za premijera Hrvatske, a kanadski svećenici čestitali su i zahvalili na pozivu. Na kraju je biskup Jezerinac naglasio glavne crte ove proslave – ulazak u jubilarnu godinu župe, spomen posvete crkve sv. Križa - i zgrade i zajednice, te neprocjenjivu uloge hrvatske majke u iseljeništvu za koje su najbolji dokaz kasniji uspjesi njihove djece. Hrvatska povijest i iseljeništvo bilježe herojske primjere majki koje su se potpuno posvetile obitelji i uspjesima svoje djece. Na kraju je župnik zahvalio na odazivu i suradnji, posebno onima koji su svojom umješnošću, voljom i darovanim vremenom doprinijeli uspjehu proslave.

Kroz program je dvojezično vodila gđa Ana Juraj koja je svojim umjetničkim programom i dosjetljivošću najviše doprinijela slavljeničkom raspoloženju u dvorani. Za slavljenički stol pobrinula se Hrvatska katolička žena pod vodstvom predsjednice Mary Rataić. Na kraju je za ples i zabavu zasvirao bračni par Mladen i Mirjana Žalac. (kta/mgm)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: