Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. studeni 2018.

Vijesti

Vatikan, 11. studeni 2017.

PAPA: NUKLEARNO ORUŽJE DAJE SAMO PRIVIDNI OSJEĆAJ SIGURNOSTI

Papa Franjo primio sudionike međunarodnoga simpozija o razoružanju

Istinski i inkluzivni napredak može učiniti ostvarivom utopiju svijeta lišenoga „pogubnih sredstava napada“, unatoč kritici onih koji postupke rastavljanja nuklearnih i nenuklearnih arsenala smatraju idealističkima – rekao je papa Franjo primivši u audijenciju 350 sudionikâ međunarodnoga simpozija koji se održava u Vatikanu pod naslovom „Izgledi za svijet bez nuklearnoga oružja i za cjelovito razoružanje“.

Nakon pozdrava kardinala Petera Turksona, pročelnika Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, koji je organizirao taj skup nazvavši ga „razgovorom o tomu kako ostvariti civilizaciju ljubavi umjesto civilizacije rata“, papa Franjo se osvrnuo na sadašnje stanje u svijetu te istaknuo da je obilježeno promjenjivim ozračjem sukobljenosti i mračnim pesimizmom. Jer, – objasnio je – uvojnica se utrke u naoružanju nikada ne zaustavlja, a troškovi osuvremenjivanja i razvoja oružja, i to ne samo nuklearnoga, znatan su državni trošak, i to toliki da se stavljaju u drugi plan prioriteti poput borbe protiv siromaštva, promicanje mira, ostvarivanje obrazovnih, ekoloških i zdravstvenih projekata, kao i razvoj ljudskih prava.

Papa je potom govorio o živom osjećaju zabrinutosti pred katastrofalnim posljedicama na ljude i okoliš, koje proizlaze iz, možda i „slučajne“, uporabe nuklearnog oružja. Treba odlučno osuditi opasnost od njihova djelovanja, kao i sâmo posjedovanje, upravo zbog toga što je njihovo postojanje u funkciji logike straha koja se ne odnosi samo na sukobljene strane, nego na cijeli ljudski rod. Međunarodnim odnosima ne smiju dominirati vojne snage, uzajamna zastrašivanja i razmetanje ratnim arsenalima – istaknuo je Papa.

Oružje masovnoga uništavanja, posebno ono nuklearno, stvara samo prividni osjećaj sigurnosti, i ne može biti temelj mirnoga suživota među članovima ljudske obitelji, koja se, naprotiv, treba nadahnjivati na etici solidarnosti – napomenuo je Sveti Otac. Neka novim naraštajima bude upozorenje svjedočanstvo pogođenih atomskim eksplozijama u Hirošimi i Nagasakiju, kao i drugih žrtava pokusâ s nuklearnim oružjem – potaknuo je papa Franjo te primijetio kako je naoružanje čije djelovanje uzrokuje uništavanje ljudskoga roda, zapravo nelogično na vojnom planu.

Istaknuvši potom da je istinska znanost uvijek u službi čovjeka, Papa je napomenuo da suvremeno društvo izgleda ošamućeno zastranjenjima projekata započetih u znanstvenim okvirima možda čak i u neku dobru svrhu. Dostatno je sjetiti se da se nuklearne tehnologije sad već šire i putem telematskih komunikacija, te da instrumenti međunarodnoga prava nisu spriječili da nove države uđu u krug onih koji posjeduju atomsko oružje – napomenuo je Papa te istaknuo „mučne scenarije“ pred izazovima suvremene geopolitike, kao što su terorizam ili pak asimetrični sukobi.

Unatoč tomu zdrav realizam i danas pali svjetlâ nade nad našim nesređenim svijetom – istaknuo je papa Franjo te podsjetio na nedavno povijesno glasanje u Organizaciji ujedinjenih naroda kojim je određeno da nuklearno oružje nije samo nemoralno, nego ga valja smatrati nelegitimnim ratnim sredstvom. Tako je, zahvaljujući humanitarnoj inicijativi građanskoga društva, državâ, međunarodnih organizacijâ, Crkvî, i stručnjakâ s tog područja, ispunjena važna pravna praznina, budući da je kemijsko i biološko oružje, protupješačke mine i kazetne bombe izričito zabranjeno oružje – napomenuo je Papa te pritom zahvalio Nobelovcima nazočnima na skupu.

Na kraju je Sveti Otac spomenuo učiteljstvo Ivana XXIII., kao i 50. obljetnicu enciklike Populorum progressio Pavla VI. koji je – kako je rekao – razvijajući kršćansko viđenje osobe istaknuo pojam cjelovitoga ljudskog razvoja, te ga predložio kao novo ime mira. Papa Franjo je također ponovno potaknuo na suzbijanje kulture odbacivanja. Imamo se brinuti za pojedince i narode koji trpe zbog najbolnijih nejednakosti, i to kroz djelovanje koje zna strpljivo davati prednost solidarnosti u odnosu na egoizam sporednih interesâ. Istodobno je riječ o tomu da se individualna i društvena dimenzija ujedine uz pomoć načela supsidijarnosti, podupirući prinos sviju kao pojedinaca, kao i u skupinama – napomenuo je na kraju Papa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. studeni 2018.

    Udienza di Papa Francesco alla Fondazione Maronita

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: