Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. studeni 2018.

Vijesti

Papa Pavao VI. potpisuje encikliku 'Populorum Progressio'

Papa Pavao VI. potpisuje encikliku 'Populorum Progressio'

Vatikan, 10. studeni 2017.

PAPINA PORUKA SUDIONICIMA SKUPA O PAVLU VI.

"Enciklika 'Populorum Progressio' je bila svečani poziv na usklađeno djelovanje u svrhu cjelovitoga razvoja čovjeka i za solidaran razvoj čovječanstva"

„Pavao VI., papa modernosti“, naslov je skupa održanoga 8. studenog 2017. u rimskoj bazilici Svetoga Pavla izvan zidina, povodom 50. obljetnice objavljivanja socijalne enciklike 'Populorum Progressio'. Skup je organiziralo sveučilište Roma Tre, u suradnji s benediktinskom opatijom. Za tu je prigodu papa Franjo poslao poruku koju je pročitao nadprezbiter bazilike kardinal James Michael Harvey.

Enciklika 'Populorum Progressio' je bila svečani poziv na usklađeno djelovanje u svrhu cjelovitoga razvoja čovjeka i za solidaran razvoj čovječanstva – napisao je Sveti Otac ističući da taj poziv odjekuje i u naše vrijeme, u kojemu se širi siromaštvo, a mir se svakodnevno ne poštuje u brojnim krajevima svijeta. Kako bi ga se izgradilo, potrebno je ukloniti uzroke nesloge, upravo započinjući od nepravdâ. Mir je, naime, – istaknuo je Papa – djelo pravednosti.

Zbog toga je vaše razmišljanje, usredotočeno na pravdu među narodima, posebno aktualno – primijetio je Papa te dodao da se ono nadahnjuje na – kako je rekao – evanđelju u hodu, koje traži da se kršćanska ljubav, vjera i nada nose na ulice, u susret današnjim ljudima.

Napomenuvši da se na skupu govori i o ljubavi prema Italiji, papa Franjo je kazao da su ljubav i Italija dvije uspješno približene riječi, i to zbog diskretne ljubavi koju je Pavao VI. uvijek izražavao prema voljenoj zemlji, kao i zbog toga što jednostavna duša talijanskoga naroda svjedoči da su solidarnost i blizina nezaobilazni temelji ljudske zajednice. One, naime, podupiru istinski humanizam, koji je uvijek moderan i koji uvijek trebamo preuređivati i promicati u svakom dobu, jer se u suprotnom šteti samom našem dostojanstvu – istaknuo je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. studeni 2018.

    Udienza di Papa Francesco alla Fondazione Maronita

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: