Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2018.

Vijesti

Banja Luka, 17. listopad 2017.

POSVETA ŽUPE POHODA BDM U BANJOJ LUCI BEZGRJEŠNOM SRCU MARIJINU

Biskup Komarica pozvao je sve župe Banjolučke biskupije da prigodnim molitveno - duhovnim programom učine posvetu u ovoj jubilejskoj godini Gospina ukazanja u Fatimi

U petak, 13. listopada 2017. župa Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci učinila je posvetu Bezgrješnom Srcu Marijinu. Prva je to župa Banjolučke biskupije koja je to učinila na poticaj biskupa ordinarija mons. Franje Komarice u pismu od 7. listopada u kojemu je pozvao sve župe Banjolučke biskupije da, prigodnim molitveno - duhovnim programom u ovoj jubilejskoj godini Gospina ukazanja u Fatimi (1917.-2017.) učine posvetu Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Nekoliko dana prije otisnute su knjižice pod naslovom: „Na kraju će moje bezgrješno Srce pobijediti!“ u kojima je opisan cijeli program, kao i prigodne sličice i nabavljene krunice koje će dobiti svi sudionici tih dana po župama.

Pobožnost posvete započeta je pred kipom Gospe Fatimske, koji je bivši župnik mons. Župančić donio iz Fatime prigodom jednoga hodočašća, 13. listopada (dan posljednjega Gospina ukazanja u Fatimi) pa je u vlasništvu te banjolučke župe. Naime, taj kip će u 42 dana pohoditi 42 župe Banjolučke biskupije (od ukupno 47 župa) sve do subote, 25. studenog, uoči svetkovine Krista Kralja, kada će biskup Komarica predvoditi Sv. misu i posvetiti Banjolučku biskupiju bezgrješnom Srcu Marijinu.

Sadržaj posvete u sebi uključuje: - ispovijed i pričest, - izmoliti jedno otajstvo svete krunice, - razmatranje četvrt sata o otajstvima krunice, - imati nakanu dati zadovoljštinu bezgrješnom Srcu Marijinu.

U popodnevnim satima 70-ak župljana okupilo se u crkvi gdje je bila mogućnost za ispovijed. Sat vremena prije Mise započeli su s predviđenim programom. Domaći župnik don Žarko Vladislav Ošap je prvo s nekoliko riječi uveo u program posvete te blagoslovio krunice i podijelio zajedno s knjižicama. Svi zajedno izmolili su krunicu uz razmatranje i Gospine litanije te zazive i molitvu Gospi Fatimskoj. Nakon molitve i razmatranja slavljena je Sv. misa, a poslije Popričesne molitve izmoljena je i molitva Posvete.

U homiliji je župnik don Žarko približio događaj susreta "Neba i Zemlje koji se opipljivo dogodio prije 100. godina Gospinim ukazanjem u središnjem Portugalu, u Fatimi, u dolini Cova da Irija (Irijska dolina)". "Troje djece - pastira Lucija (10 godina), Franjo (9) i Hijacinta (8) bili su očevici toga Susreta preko kojih je Gospa odaslala poruke za cijelo čovječanstvo. Naglasio je kako se sve Gospine poruke koje je djeci a preko njih cijelom svijetu uputila u tih šest ukazanja od 13. svibnja do 13. listopada mogu sažete u tri riječi: molitva (posebno krunice), pokora i obraćenje. U trećem ukazanju Gospa je posebno naglasila nužnost posvete cijeloga svijeta Njezinu bezgrješnom Srcu s jasnom porukom: 'Želim na zemlji ustanoviti štovanje moga bezgrješnoga Srca. Na kraju će moje bezgrješno Srce pobijediti!' U posljednjem ukazanju objavila je svoje Ime: 'Ja sam vaša draga Gospa od krunice. Molite krunicu svaki dan kako biste izmolili mir svijetu i svršetak rata.'", kazao je don Žarko koji je na kraju podsjetio na riječi biskupa Franje iz spomenutog pisma poticaja: „Naša osobna posveta bezgrješnom Srcu Marijinu ne sastoji se u tome da smo pročitali ili izgovorili posvetnu molitvu. Ona se prvenstveno sastoji u programu našeg savjesnog i vjerodostojnog kršćanskog života i u našem svečanom obećanju da ćemo svoj život provoditi pod posebnom zaštitom Presvete Bogorodice." (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2018.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: