Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. prosinac 2018.

Vijesti

Sarajevo, 17. listopad 2017.

LISTOPADSKA DUHOVNA OBNOVA REDOVNICA GRADA SARAJEVA

Razmišljanje o temi "Ljubite jedna drugu" izložio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik VBS-a, a sudjelovalo je 80-ak redovnica

U nedjelju 15. listopada 2017. duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Jakov Kajinić vodio je prvu u nizu duhovnih obnova za redovnice grada Sarajeva što se tijekom pastoralne godine mjesečno održavaju u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Duhovna obnova o temi "Ljubite jedna drugu" je započela u popodnevnim satima, a završila euharistijskim slavljem koje je također predslavio voditelj duhovne obnove u zajedništvu vlč. Gorana Kosića, ekonoma Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Sudjelovalo je osamdesetak redovnica.

Vlč. Kajinić je na početku pozvao okupljene redovnice da ljube čistom ljubavlju uz Isusovu pomoć i prema Njegovom primjeru. U svom je razmišljanju kazao da čovjeka karakterizira trostruki odnos: prema Bogu, prema drugima i prema sebi. Vertikala – Krist je središte, os, izvor, počelo, razlog, cilj i smisao čovjeka, njegova života i djelovanja. Horizontala – Prava i čista ljubav ne poznaje interes, zasluge i računice. Identitet prema sebi uključuje ljubav prema Bogu i drugima. Bez tih odnosa ljubav prema sebi postaje egoizam, sebeljublje. Iako danas vlada grčko i humanističko načelo "Upoznaj samoga sebe" ne može se upoznati sebe, ako se ne upozna Isusa Krista – Bogočovjeka, stoga je vlč. Kajinić naglasio važnost upoznavanja Krista da bi upoznali sebe!

Govoreći o životu i profilu jedne redovnice, istaknuo je dva smjera u kojima se ona može razvijati i oblikovati.

Individualke – rade na svom usavršavanju, lijepo se ponašaju i s drugima postupaju. Naglasak je na ostvarenju sebe, svojega ega, svoje karijere dok za unutarnju dimenziju, za duhovnost koja je bit čovjekova cjelovitog bića, nema mjesta. One postaju specijalistkinje svojeg imidža i područja, a druge ne razumiju niti za njih mnogo brinu. Postoji mogućnost zarobljenosti: posao, služba, uspjeh, napredovanje, pohvala, nagrada, pozitivna reakcija javnog mnijenja, naklonost okoline.

Drugi smjer u procesu razvoja jest duhovni – obuhvaća, mnogo napora i muke tijekom cijeloga života prepuštajući se duhovno-milosnom zahvatu. Hod uključuje: Pozornost i pažljivost na Božju prisutnost i molitvu; Ljubav kao životni program – Ljubiti; Tražiti od Boga oproštenje; Oprostiti svima bezuvjetno. Prihvatiti svoj život i životni križ; Popraviti što se grijehom poremetilo.

"U svakodnevnom životnom hodu Isus Krist nam je najbolji primjer. On se do kraja prepustio volji Očevoj i prihvatio križ i kalež životne muke kojom se ostvaruje nesebična ljubav otkupljenja i spasenja ljudskog roda."

U drugom djelu svoga razmišljanja voditelj duhovne obnove istaknuo je zajedništvo kao bitan element redovničkog života koje se sastoji u zajedničkom stanovanju, blagovanju i razgovoru. Važna je spremnost „prihvaćanja drugoga, sa svim njegovim osobinama, koje nam možda nisu po volji i koji nam mogu čak i bol nanositi. Ako smo se po milosti osposobili i takve ljubiti, ta će ljubav proizvesti dvostruki učinak: na onome koji ljubi, i na onome koji je ljubljen! Tada, će nastati i ljubav i zajedništvo. Krist je razlog, a onda i temelj redovničkoga zajedništva. Isus poziva i okuplja. Osobni odgovor – Radi Krista i s Kristom, za druge! Nema interesa, ni računice. Zajedništvo je kao sakrament: vidljivi znak i nevidljiva stvarnost. To je cvijetnjak, pun različitih cvjetova, boja i mirisa. Nisu samo ljubičice, tu su i ruže s trnjem. Ima i kaktusa. To je naravno načelo. Dok je nadnaravno načelo milosna dimenzija ljubavi i požrtvovnosti za zajednicu. Nema prostora za razdor, podijeljenost i sumnjičavost.

Obično tražimo od drugih da žive onako kako meni odgovara. Zaboravljamo na različitost naravi, karaktera, odgoja, nasljeđa, genetskih sklonosti. Trebamo svakom dati vremena, uz strpljivost i lijepu riječ, pogotovo primjerom ljubavi. Bog svakom daje prostor za milosno djelovanje. To ide sporo, ali sigurno“, zaključio je vlč. Kajinić.

Nakon predavanja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, te sakrament pomirenja.

Homiliju je također izrekao vlč. Kajinić, a za vrijeme euharistijskog slavlja na orguljama je svirao bogoslov Tomislav Rajič. (kta/kvrpp bih)


Foto: Ivan Popović

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. prosinac 2018.

    In Vaticano oggi da Papa Francesco i dirigenti e il personale di “Telepace"

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: