Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2018.

Vijesti

Vatikan, 13. listopad 2017.

PAPA: NAUČIMO KAKO HRABRO KUCATI NA VRATA BOŽJEGA SRCA

U prigodi 100. obljetnice Zbora za Istočne Crkve i Papinskoga istočnog instituta Sveti Otac predvodio Misu u Bazilici Svete Marije Velike

Prije sto godina, odnosno 1917. godine, papa Benedikt XV. ustanovio je Zbor za istočne Crkve i Papinski orijentalni institut. Tim je povodom papa Franjo u četvrtak, 12. listopada 2017. predvodio Misno slavlje u rimskoj bazilici Svete Marije Velike. Ako je u ono vrijeme bjesnio Prvi svjetski rat – kazao je Papa u svojoj propovijedi – danas proživljavamo novi svjetski rat u dijelovima.

Kada vidimo dramatične progone i zabrinjavajući egzodus naše kršćanske braće i sestara – nastavio je Sveti Otac – i mi poput naroda Starog zavjeta postavljamo pitanje „zašto?“. U današnjem čitanju iz Knjige proroka Malahije, čitamo o ljudima koji su se odvratili od Boga i čine zlo, ali koji opet prolaze nekažnjeno. Slično i danas možemo vidjeti beskrupulozne ljude koji uništavaju druge kako bi ostvarili svoje interese te stoga Bogu postavljamo pitanje: „Zašto?“ Odgovor na to pitanje nalazimo kod proroka Malahije, gdje čitamo da Bog sluša svoj narod i bilježi njihova trpljenja u „knjigu spomenicu“.

Ukazujući na riječi iz Evanđelja po Luki, papa Franjo je rekao da ako se molimo i pouzdajemo u Gospodina, znamo da će se onomu koji ište, dati; onaj koji traži, naći će; a onome koji kuca, vrata će se otvoriti. No znamo li doista kako moliti, kako kucati na vrata Božjega srca? – upitao je Papa. Današnje nas Evanđelje podsjeća: „Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu“ (Lk 11,13).

Duh Sveti je veliki Božji dar za nas. Stoga, naučimo kako hrabro kucati na vrata Božjega srca – kazao je Sveti Otac, uputivši na kraju sljedeći poticaj vođama istočnih Crkvi: Neka hrabra molitva nadahne i podržava vaše služenje Crkvi kako bi donijelo plod koji ne vene niti umire. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. rujan 2018.

    Chiara Lubich e Igino Giordani: il loro incontro in Parlamento, settanta anni fa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: