Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2018.

Vijesti

Cleveland, 12. listopad 2017.

PASTORALNI SUSRET HRVATSKIH SVEĆENIKA I REDOVNICA SAD-A I KANADE

Cleveland, od 9. do 12. listopada 2017.

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade održao se u Clevelandu, gradu savezne američke države Ohio, od 9. do 12. listopada 2017., a Hrvatska katolička župa Svetoga Pavla, zajedno s njezinim svećenicima vlč. Mirkom Hladnim i vlč. Zvonkom Blaškom, bili su domaćini ovoga susreta, primivši i pogostivši dvadeset dvoje pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. Susret je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikole Pašalića, delegata za SAD, i Mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu.

Nakon dobrodošlice župnika, vlč. Mirka, i uvodnih riječi delegata, susret je započeo u ponedjeljak, 9. listopada u dvorani Hrvatske katoličke župe Sv. Pavla, večernjom molitvom i uvodnim predavanjem dr. Markića. U svojim izlaganjima ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Markić osvrnuo se na Znanstveno-stručni skup što je o 50. obljetnici Ravnateljstva 25. i 26. travnja ove godine održan u Zagrebu. Ujedno je prikazao aktualno stanje Hrvatske inozemne pastve i izazove s kojima se susreće. Prenio je neke naglaske iz izlaganja održanih na Skupu, osobito one vezane uz perspektivu hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica u iseljeništvu, novi val iseljavanja iz Domovine te mogućnosti korištenja društvenih mreža i novih medija u pastoralu iseljenika.

Vlč. dr. Mladen Horvat, upravitelj župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu održao je također dva izlaganja. U svojim se izlaganjima dotaknuo važnosti teme „molitve“ u Lukinom evanđelju. Evanđelist Luka prikazuje Isusa kao molitelja, ali jednako tako i kao učitelja molitve, koji druge poučava kako moliti. Na pozadini starozavjetnih tekstova, dr. Horvat je protumačio značenje pojedinih zaziva u Lukinoj verziji molitve Očenaša, a nije nedostajala ni diskusija što se razvila nakon predloženih tumačenja.

Fra Tomislav Pek, župnik Hrvatske katoličke župe sv. Nikole Tavelića u Montrealu, kratko se osvrnuo na ovogodišnji Mladifest u Vancouveru, kao i na Mladifest što će se sljedeće godine održati u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Odlučilo se također da će se Mladifest 2019 održati u Montrealu.

Kraj susreta bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, a zadnje poslijepodne bilo je posvećeno razgledavanju Clevelanda. Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u Kanadi, u Torontu, u Župi naše Gospe Kraljice Hrvata od 8. do 11. listopada 2018. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. prosinac 2018.

    Papa Francesco visita a sorpresa la periferia sud di Roma

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: