Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca, 9. listopad 2017.

OBILJEŽENA 125. OBLJETNICA UNIŠTENE ŽUPE KRNJEUŠA

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

Župa Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca ove godine obilježava 125. obljetnicu osnutka. U nedjelju 8. listopada 2017. tamo je svečano proslavljen ovaj veliki jubilej, a proslava je dobila tim više na simbolici obzirom da je riječ o župi koja od 1941. praktički više ne postoji. Proslavu je priredila župa Drvar-Bosanski Petrovac, budući da je njen župnik ujedno i upravitelj župe Krnjeuša.

Program obilježavanja obljetnice započeo je u središtu Krnjeuše, na mjestu na kojem su se nalazile župna crkva i kuća, spaljene i uništene u kolovozu 1941., a gdje je ubijen i tadašnji župnik Krešimir Barišić, zajedno s trojicom sjemeništaraca. Molitvu opijela za pokojnog župnika izmolio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, zajedno s nazočnim vjernicima koji su pristigli za tu zgodu.

Na molitvi opijela bio je nazočan i mjesni mladi pravoslavni paroh otac Nemanja Balaban koji je potom nazočio i na Svetoj misi na groblju. Biskup Komarica posebno je pozdravio oca Nemanju, istaknuvši da je njegovo sudjelovanje na proslavi znak nade, pomirenja i međukršćanskog zajedništva.

Na groblju „Kod križa“ - jedinom vidljivom tragu postojanja župe - svečanu Svetu misu predvodio je biskup Komarica u zajedništvu s domaćim drvarsko-petrovačkim župnikom i upraviteljem župe Krnjeuša don Davorom Klečinom i svojim tajnikom don Zlatkom Matićem. Na Misi je bilo nazočno 80-ak vjernika, među kojima i skupina preživjelih Krnjeušana i njihovih potomaka iz Zagreba, Slavonskog Broda i Like, te vjernici iz Bihaća, Drvara, Bos. Grahova, Livna i Jajca. Pjevao je župni zbor iz Jajca, rodne župe svećenika Krešimira Barišića.

U homiliji se biskup Komarica osvrnuo na prigodna svetopisamska čitanja te snažan naglasak stavio na pobjedu ljubavi nad mržnjom što svjedoči i sam ovaj događaj – unatoč mržnji i destrukciji koju ona nosi sa sobom. Nazočne je pozvao da snažno u svom životu i djelovanju svjedoče opredjeljenje za Krista.

Nakon propovijedi biskup Komarica je blagoslovio novi kameni oltar postavljen u novoizgrađenom bogoslužnom prostoru, a na kraju Mise blagoslovio je i spomen-ploču s imenima i brojem žrtava svih hrvatskih rodova iz Krnjeuše pobijenih u pokolju 9. i 10. kolovoza 1941. Spomen-ploču je napravila zavičajna udruga „Krnjeuša, kolovoz 1941.“ iz Zagreba još 2001., o 60-oj obljetnici pokolja, sa željom da se ona postavi u Krnjeuši kada se za to stvore okolnosti. Ploča je postavljena na starom kamenom križu – jedinim očuvanim spomenikom na groblju koji je punih 76 godina oboren ležao na zemlji, a koji je prije dva mjeseca postavljen na novi betonski pijedestal.

Ovaj blagoslov značio je ujedno i blagoslov samog groblja koje je od 1941. do ove godine bilo opustošeno i zaraslo, a za ovu proslavu ono je temeljito očišćeno i ograđeno.

Nakon Svete mise svečanost je nastavljena u Bos. Petrovcu gdje je u tamošnjem Domu kulture upriličena prigodna akademija. Na akademiji je bio nazočan i načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić, a viđeni su i pojedini sugrađani pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti. Župni zbor iz Jajca nastupio je na akademiji s nekoliko glazbenih točaka.

Domaći župnik don Davor Klečina održao je predavanje o povijesti župe Krnjeuša, koja je osnovana 1892. a pred 2. svjetski rat brojala je blizu 1300 vjernika. Na samom početku 2. svjetskog rata četničko-partizanski „ustanici“ u potpunosti su spalili sve hrvatske kuće u župi Krnjeuša kao i župnu crkvu s kućom. Zvjerski su pobili preko 240 Hrvata, uglavnom civila – žena, djece i staraca, među kojima i krnjeuškog župnika Krešimira Barišiića, zajedno s trojicom sjemeništaraca: Ivanom Skenderom (12 g.), Jurom Tomičićem (17 g.) i Ilijom Poplašenom (koji je tek napunio 18 godina). Budući da su sve hrvatske kuće bile spaljene, preživjeli Krnjeušani rasuli su se diljem Hrvatske i svijeta, a nakon rata komunistička vlast priječila im je povratak na ognjišta. Glavnina imovine krnjeuških Hrvata je nacionalizirana i podijeljena novim vlasnicima.

Nakon ovog izlaganja vlč. Zlatko Matić pročitao je predavanje koje je za ovu prigodu pripremio mons. Anto Orlovac o životu i mučeništvu krnjeuškog župnika Krešimiru Barišiću (1907.-1941.) za kojega je pokrenut proces beatifikacije.

Potom je župnik Klečina uručio zahvalnice svima onima koji su dali svoj doprinos u očuvanju spomena na župu Krnjeuša. U svom obraćanju nazočnima, načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić nije krio svoju radost zbog toga velikog duhovnog i kulturnog događaja, te je naglasio kako mu je drago što se u mozaik dobrih međuljudskih i međuvjerskih odnosa u Bos. Petrovcu ponovno vraća i kamenčić katoličke i hrvatske nazočnosti u ovoj općini, istaknuvši da Bosna i Hercegovina jedino može opstati ako se budu poštovali različiti identiteti koji je tvore.

Nakon akademije nastavljeno je druženje uz okrepu u obližnjem hotelu „Silver“.

U povodu ovog velikog jubileja župa Drvar-Bos. Petrovac dala je tiskati spomen-sličicu krnjeuškog župnika Krešimira Barišića i izdala prigodni listić s tekstom i fotografijama koje govore o povijesti župe Krnjeuša od njezina osnutka do danas. (kta/tabb)
 

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: