Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2017.

Vijesti

Yangon, 21. rujan 2017.

KARDINAL BO O SITUACIJI U MJANMARU

Predsjednik Mjanmarske BK naveo je islamofobiju koja raste na međunarodnoj razini kao jedan od razloga za progon muslimanske manjine Rohingya u toj azijskoj zemlji

Predsjednik Mjanmarske biskupske konferencije, kardinal Charles Bo, naveo je islamofobiju koja raste na međunarodnoj razini kao jedan od razloga za progon muslimanske manjine Rohingya u toj azijskoj zemlji. Ponašanje prema toj manjini velika je tragedija – rekao je nadbiskup Yangona, a prenio britanski tjednik „The Tablet“. Nakon što su pobunjenici iz skupine Rohingya sredinom kolovoza napali policijske postaje u saveznoj državi Rakhine, uslijedile su vojne akcije usmjerene protiv te skupine, no ništa ne može opravdati ono što se dogodilo poslije toga – kazao je kardinal osuđujući nasilje koje se otada vrši nad tom muslimanskom manjinom. No istodobno je međunarodne prosvjede i optužbe protiv mjanmarske državne savjetnice Aung San Suu Kyi da nije dovoljno učinila kako bi obranila pripadnike skupine Rohingya nadbiskup Bo nazvao neprikladnim.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir trebala je bolje odraditi svoju dužnost – kazao je kardinal Bo, a prenio „The Tablet“. No stigmatizirati ju kao da ništa nije učinila je nategnuta teorija. Podsjetio je na to kako je upravo Aung San Suu Kyi ustanovila povjerenstvo na čelu s nekadašnjim glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda, Kofijem Annanom, da sastavi izvješće o stanju spomenute muslimanske manjine u saveznoj državi Rakhine kako bi se zaliječile podjele, a mjanmarska je Vlada pristala provesti preporuke. Izvješće je predstavljeno 24. kolovoza, uoči izbijanja sukoba, a Kofi Annan je tom prilikom rekao da Mjanmar mora ukinuti ograničenja na kretanje i državljanstvo za pripadnike skupine Rohingya kako bi se izbjegla radikalizacija. Nastavi li se ignorirati legitimne pritužbe mjesnog stanovništva, ono će postati ranjivo na vrbovanje od strane ekstremista – stoji u izvješću.

No politička uloga Aung San Suu Kyi kao državne savjetnice ne može se usporediti s onom predsjednika koji ima ovlasti – upozorio je kardinal Bo, dodajući da je demokracija u Mjanmaru još uvijek krhka. U budistički većinskom Mjanmaru Aung San Suu Kyi je suočena sa snažnom nacionalističko-ekstremističkom vjerskom skupinom koja se širi zemljom, a tomu treba dodati da vojska upravlja velikim ministarstvima. Kardinal je upozorio da u Mjanmaru također osim sukoba u saveznoj državi Rakhine postoje i drugi neriješeni sukobi, upućujući na stanje kršćanskih skupina Karena i Kachina te drugih manjina. Zemlji je potrebno izlječenje na različitim frontama – istaknuo je nadbiskup Yangona.

Katolički se prelat osvrnuo i na nedavno obraćanje Aung San Suu Kyi, u kojem je javno osudila kršenje ljudskih prava u saveznoj državi Rakhine te je kazala da duboko suosjeća s patnjama sviju koji su zahvaćeni tamošnjim sukobom. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je više od 400 tisuća pripadnika naroda Rohingya izbjeglo u Bangladeš. Zapadnjački diplomati koji su prisustvovali na obraćanju pozdravili su njezinu poruku, no neki su izrazili sumnju da nije rekla dovoljno kako bi spriječila daljnje kritike. Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da su ona i Vlada zabili glavu u pijesak.

Krajem studenog ove godine papa Franjo će posjetiti Mjanmar i Bangladeš. Komentirajući Papin pohod, kardinal Bo je istaknuo da će se Papa i Aung San Suu Kyi susresti u glavnom gradu Naypyidawu, te se nada da će razgovarati o gorućim pitanjima. Sveti se Otac suprotstavio kritikama i oplakao je trpljenje muslimana i pripadnika naroda Rohingya – kazao je nadbiskup te zaključio – Trebamo se s nepokolebljivom hrabrošću usprotiviti globalnoj islamofobiji. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2017.

    Papa: non abbiate paura di sognare e coltivate lo stupore

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2017 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: