Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2018.

Vijesti

Krefeld, 19. rujan 2017.

SAHRANJENA MAJKA POČASNOG KANONIKA VRHBOSANSKOG MONS. HERIBERTA AUGUSTA

Na Misi zadušnici i ukopnim obredima bili su delegati kardinala Vinka Puljića, mons. Ante Meštrović i mons. Ivo Tomašević

U njemačkom gradu Krefledu, 18. rujna 2017. sahranjena je pokojna Monika August, majka svećenika njemačke biskupije Aachen mons. Heriberta Augusta, počanog kanonika Katpola vrhbosanskog. Bog je pozvao k sebi pokojnu Moniku u 93. godini života.

Svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Josipa u krefeldskom naselju Traar predvodio je kanonik Stolnog kaptola u Aachenu mons. Gregor Huben uz koncelebraciju mons. Augusta i desetak drugih svećenika među kojima su bili delegati nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića mons. Ante Meštrović, rektor sarajevske katedrale i član Kaptola vrhbosanskog, te mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

U prigodnoj propovijedi mons. Huben iznio je kratki životopis pokojne Monike koja je ratne 1944. godine bila primorana napustiti svoje rodno mjesto u današnjem zapadnom dijelu Poljske te s desetinama tisuća drugih Nijemaca poći u izbjeglištvo. U Bavarskoj je susrela svoga zaručnika Ericha, koji je bio njemački vojnik, pa su se vjenčali te su, po završetku rata, godine 1945. krenuli natrag prema rodnom kraju. Budući da im nije bilo moguće vratiti se u rodni kraj, naselili su se na prostoru nekadašnjeg DDR-a u blizni grada Görlitza nedaleko od poljske granice u nadi da će jednom povratak ipak biti moguć. Monikin muže Erich rado je pomagao tamošnjem župniku. Vidjevši da se trojica njegovih sinova u školi odgajaju u ateističkom duhu, Erich i Monika su izbjegli iz DDR-a te se kasnije nastanili u Krefeldu. Mons. Huben je, oslanjajući se na evanđeoski odlomak koji prikazuje susret Isusa s Martom i Marijom, kazao da je pokojna Monika bila praktična i radina žena poput Marte, ali i žena koja je svakoga dana molila krunicu i rado razmišljala o Božjoj riječi poput Marije. Ispričao je i zgodu kada je njezin sin svećenik Heribert dan prije nego će preminuti, dugo sjedio pokraj njezinog kreveta dok je ona izgledala kao da je sasvim bez svijesti te nije ništa govorila. „Hoćemo li se pomoliti zajedno“, zapitao je Heribert ne očekujući odgovor. Majka Monika iznenada je otvorila oči i odgovorila: „To je dobra ideja“ pa su zajedno izmolili „Oče naš“ i „Zdravo Marijo“ nakon čega je ponovno duboko usnula.

Nakon Mise zadušnice sprovodne obrede vodio je mons. Heribert uz sudjelovanje kolega svećenika, đakona, svoje braće i njihovih obitelji te rodbine i brojnih prijatelja i poznanika. Mons. Heribertu, njegovoj braći i njihovima obiteljima i svima prisutnima, u ime mons. Meštrovića i u svoje ime mons. Tomašević prenio je izraze sućuti kardinala Puljića i njegovih suradnika te drugih svećenika i redovnica, a osobito članova Kaptola vrhbosanskog. Kazao je da osobito mole za pokojnu Moniku zahvalni što je, po Božjoj providnosti, rodila sina Heriberta koji je, u suradnji s brojnim dobrim ljudima u biskupiji Aachen, pomogao unutarnju obnovu sarajevske katedrale kao i obnovu njezinih orgulja te nastavio gajiti povezanost između biskupije Aachen i Vrhbosanske nadbiskupije započetu prijateljskom povezanošću s vrhbosanskim svećenikom mons. Markom Josipovićem. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. rujan 2018.

    Chiara Lubich e Igino Giordani: il loro incontro in Parlamento, settanta anni fa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: