Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. lipanj 2018.

Vijesti

Vatikan, 13. rujan 2017.

PAPA POZVAO SVJETSKE VOĐE DA PO STRANI OSTAVE OSOBNE I IDEOLOŠKE INTERESE

Sveti Otac napisao tweet-poruku povodom početka 72. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Potičem svjetske vođe da po strani ostave osobne i ideološke interese te da zajedno traže opće dobro za cjelokupno čovječanstvo – napisao je papa Franjo u svojoj tweet-poruci povodom početka 72. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Te Papine riječi podsjećaju na njegov govor koji je 25. rujna 2015. godine održao sudionicima 70. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Tom se prilikom papa Franjo dotaknuo bolnih točaka današnjega društva, pozivajući na zajednički ispit savjesti i potičući na žurnu, istinsku i konkretnu primjenu temeljnih načelâ Ujedinjenih naroda u službi općega dobra. Ukazao je i na konkretne nedosljednosti kao i na korake koje bi UN trebao poduzeti kako bi ispunio svoju zadaću.

U svom je govoru Sveti Otac podsjetio na krajnji cilj Ujedinjenih naroda, a to je da se svim zemljama bez iznimke omogući sudjelovanje te da im se zajamče stvarna i jednaka pravâ pri donošenju odlukâ. To će pomoći ograničiti svaku vrstu zloporabe, posebice prema zemljama u razvoju – napomenuo je Papa te je kazao da je zadatak Ujedinjenih naroda razvoj i promicanje vladavine prava, znajući da je pravednost neizostavan uvjet za ostvarenje ideala općeg bratstva. U tom kontekstu pomaže ako se prisjetimo da je ograničenje moći ideja koja je implicitna u samom konceptu prava. Dati svakom što mu pripada znači da se nijedan pojedinac ili skupina ne mogu smatrati apsolutnima i ovlaštenima gaziti dostojanstvo i pravâ drugih osobâ ili skupinâ – upozorio je tom prilikom papa Franjo.

Kazao je također da se danas mogu uočiti brojna lažna pravâ, ali istodobno i velika područja koja su ranjiva i bez ikakve zaštite. Prije svega su to žrtve zloporabe moći: velik je broj isključenih osoba. Iz tog je razloga potrebno poduprijeti i učvrstiti njihova prava, ojačati zaštitu okoliša te stati na kraj svakom obliku isključivanja – rekao je među ostalim Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. lipanj 2018.

    Papa Francesco ai Verbiti: ascoltate il grido di chi chiede pane e giustizia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: