Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. lipanj 2018.

Vijesti

Ključ, 12. rujan 2017.

PROSLAVA MALE GOSPE U OBNOVLJENOJ ŽUPNOJ CRKVI U KLJUČU

U obnovljenoj župnoj crkvi Svetu misu predvodio je mons. Ivica Božinović

Župa Rođenja BDM Ključ u Jajačkom dekanatu Banjolučke biskupije proslavila je 9. rujna 2017. svoju nebesku zaštitnicu Malu Gospu.

U obnovljenoj župnoj crkvi Svetu misu predvodio je mons. Ivica Božinović, župnik u Presnačama i biskupijski ekonom, te ravnatelj KŠC „Ivan Merz“ u Banjoj Luci, a koncelebrirali su župnik Mrkonjić Grada i Liskovice don Darko Anušić zajednom s domaćim ključkim župnikom, ujedno župnikom Drvara i Bos. Grahova don Davorom Klečinom.

Na Misi se okupilo 50-ak vjernika, uglavnom Ključana iz dijaspore, te nešto domaćih vjernika i onih koji su pristigli iz Drvara i Jajca.

U svojoj propovijedi mons. Božinović potaknuo je vjernike da svoj uzor u vjeri pronađu u Bl. Djevici Mariji koja je primjer istinskog bogoljublja i čovjekoljublja.

Na kraju Svete mise župnik Klečina zahvalio je svim dobročiniteljima koji su pomogli da se obnova unutrašnjosti župne crkve privede kraju, za što su najviše zaslužni „Kirche in Not“ iz Njemačke te federalna ministarstva kulture i športa, odn. izbjeglica i raseljenih lica. Obnovu crkve pomogli su i pojedini Ključani muslimani, a svoj prilog za obnovu dao je i Medžlis Islamske zajednice u Ključu.

Župa Ključ lani je proslavila 125. obljetnicu osnutka. U Ključu je pred 2. svjetski rat živjelo oko 1500 vjernika katolika, pred zadnji rat u BiH oko 300, a danas ih tamo živi samo desetak.

U posljednjem ratu Ključ je teško stradao jer je u njemu 1992. ubijeno više od 800 građana nesrpske nacionalnosti, nekoliko tisuća ih je bilo po srpskim logorima, a kompletno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo je protjerano.

Srpske vojne i civilne vlasti do temelja su miniranjem srušile župnu crkvu 1993., a odmah poslije rata tadašnji ključki župnik Franjo Krešić pristupio je izgradnji i obnovi crkve na istom mjestu na kojem je stajala do rušenja. Crkva tada nije u potpunosti obnovljena iznutra, pa se tek lani pristupilo dovršetku obnove.

Nakon Daytona, prijeratna općina Ključ podijeljena je na dva dijela – sjeverni dio općine s gradom pripao je Unsko-sanskom kantonu u Federaciji, dok je od južnog dijela formirana nova općina Ribnik koja je pripala entitetu RS. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. lipanj 2018.

    Papa Francesco ai Verbiti: ascoltate il grido di chi chiede pane e giustizia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: