Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2018.

Iz katoličkog tiska

Radosna vijest br. 502

Radosna vijest br. 502

Mostar, 8. rujan 2017.

Radosna vijest

"Sve crkve za obraćenje cijelog svijeta"

Da naše župe, pokrenute misionarskim duhom, budu mjesto gdje se vjera komunicira i gdje se vidi milosrđe.

„Sve crkve za obraćenje cijelog svijeta“ – životno je geslo blaženoga padra Paula Manne, utemeljitelja Papinske Misijske zajednice. Ovo bi se geslo zapravo moglo i prereći: Svi krštenici za obraćenje cijeloga svijeta. Poziv je jasan. Svaki član Crkve treba preuzeti na sebe dio odgovornosti i brige za Kristovu misiju – ostvarenje kraljevstva nebeskoga „ad gentes“ – do na kraj svijeta. Takva se odgovornost vježba ponajprije u kršćanskoj obitelji te se potom još jače razvija i raste na svim razinama Crkve, od one župne, preko biskupijske do najveće opće crkvene razine.

Kad sam se prvi put susreo s navedenim tekstom nakane Apostolata molitve, odmah mi u oči upade izraz „naša župa“. U sebi rekoh: kad bi svi kršćani osjećali župu istinski svojom, onda bi zasigurno župljani živjeli istinskim misionarskim duhom i misionarskim žarom svjedočili Kristovo milosrđe.

Naime, župa je najmanja administrativna jedinica Katoličke crkve. Ali nije samo to, prostor ili teritorij kojim upravlja župnik. Župa je zajednica vjernika, svojevrsna kršćanska obitelj u kojoj se vježba i prakticira Kristova ljubav. Da bi župa postala istinski „moja ili naša župa“, župljanin se – vjernik mora poistovjetiti odnosno identificirati s tom svojom obitelji, zajednicom, u svemu onom što je ona u sebi i u svom značenju. U središtu pozornosti župne zajednice nalazi se Isus, koji je Glava Crkve pa onda i Glava župe. Župljani koji su se poistovjetili sa župnom zajednicom kao svojom obitelji, poistovjetili su se s Crkvom i dopustili Glavi – Kristu da upravlja tijelom kojemu i sami pripradaju.

Krist, glava tijela Crkve, snagom svoga Svetoga Duha, daje Crkvi – svim dijelovima tijela, sposobnost komuniciranja, daje misionarski duh, ljubav i milosrđe. Zato su svi kršćani, na svim razinama – župnim, biskupijskim ili općecrkvenim,  pozvani prakticirati, razvijati i širiti duh Apostolata molitve. Sv. Pavao uspoređuje Crkvu s čovjekovim tijelom te kaže: Ne može oko reći ruci „Ne trebam te“, ili pak glava nogama. „Ne trebam vas“ (1 Kor 12, 21).To isto vrijedi i obrnuto. Sv. Pavao nastavlja: A vi ste tijelo Kristovo, i pojedinačno, udovi (1 Kor 12, 27). Koja je to milost, dar i privilegij pripadati Kristu!

Zaista je vrlo važno da svi udovi tijela Crkve, da moja kršćanska zajednica - župa, postane mjesto ponude Kristova spasenja, svjedočenja ljubavi i milosrđa, prostor koji odiše misionarskim duhom i žarom, i samim Kristom.

Župa je znači prostor u kojemu se prakticira kršćanska ljubav prema Bogu i braći ljudima; prostor u kojemu sazrijeva odgovornost i briga za širenje Radosne vijesti spasenja, kako poziva i blaženi Paolo Manna: „Sve crkve za obraćenje cijelog svijeta“.


Piše: don Ivan Štironja

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. rujan 2018.

    Papa Francesco nella casa del Beato Puglisi Palermo

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: