Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Suho Polje, 12. kolovoz 2017.

IZLOŽBA „KARDINAL ALOJZIJE STEPINAC – PUT SVETOSTI“ OTVORENA U ŽUPI SUHO POLJE

Tom prigodom predavanja su održali profesor na KBF-u u Sarajevu vlč. Ivica Mršo i fra Marijan Karaula

U četvrtak, 10. kolovoza 2017. godine u večernjim satima u dvorani Hrvatskog doma ''Fra Filip Kunić'' u župi Suho Polje na Kupresu otvorena je izložba „Stepinac - Put svetosti“. Zaslugom gđe. Marijane Petir izložba je predstavljena u Bruxellesu, te je zatim postavljena u mnogim mjestima Hrvatske i BiH.


Na otvaranju izložbe predavanje je održao profesor na Katoličkoj teologiji u Sarajevu prof. Ivica Mršo koji je tom prigodom govorio o mučeništvu kardinala Alojzija Stepinca u vrijeme diktatura 20. st. „Vrednovanje diktatura je danas različito. Nacionalsocijalizam i fašizam se osuđuju, a komunizam se opravdava i tolerira, iako je i njega Europski parlament osudio i tražio da se žrtve komunizma tretiraju isto kao i fašizma. I komunizam je iza sebe ostavio 100 milijuna žrtava, a u tisku i na TV-u osuđuju se samo fašizam i nacionalsocijalizam. Nije oportuno osuđivati komunizam. Stepinac je osjetio tešku ruku svih diktatura i odupro im se“, istaknuo je, između ostaloga, vlč. Mršo.

U drugom predavanju je fra Marijan Karaula predstavio veze kardinala Stepinca s Hrvatima u BiH te podsjetio da je Stepinac šest puta pohodio BiH, prošao kroz više gradova, te je 1938. godine prošao i kroz Kupres, što je zabilježio i ondašnji crkveni tisak. Istaknuo je da je Stepinac vodio korespondenciju s nekim biskupima i svećenicima s područja Bosne i Hercegovine.

Izložbu je otvorio načelnik općine Kupresa g. Milan Raštegorac.

Na otvaranju izložbe u glazbenom dijelu nastupile su učenice glazbene škole: Marija Ćosić, Lucija Dumančić i Marija Raštegorac. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: