Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. lipanj 2018.

Vijesti

Priština, 3. kolovoz 2017.

POSVETA SVETIŠTA „MAJKA TEREZIJA“ U PRIŠTINI

Posebni izaslanik pape Franje, albanski kardinal Ernest Simoni - Troshani, 5. rujna posvetit će Svetište "Majka Terezija"

O 20. obljetnici smrti Majke Terezije, te prvoj njezine kanonizacije, u Prištini će 5. rujna 2017. osobni i posebni izaslanik pape Franje, albanski kardinal Ernest Simoni - Troshani posvetiti Svetište "Majka Terezija".

Svetište Kćeri, Sestre i Majke ovoga naroda i Crkve (u kojoj je ona primila sakramente i misionarsko zvanje u biskuskom svetištu u Letnici) nalazi se u blizini Ulpiane, glavnog grada Dardanije, sadašnjeg Kosova, mjesta prvih naših mučenika Svetog Flora i Laura, (početak I. stoljeća pKr.), te blizu nestalog groba i kostiju zadnjeg prištinskog nadbiskupa Pjetërsa Bogdanija, kao i mnogih drugih mučenika raznih razdoblja.

Polazeći od povijesnih činjenica, kao i davne potrebe mjesne Crkve, Općina Priština s velikom podrškom pokojnog povijesnog Predsjednika Kosova dr. Ibrahima Rugove dala je zemljište za gradnju ovoga Hrama. Nakon izrade projekta od arhitekta Livija Sterlicchia i njegovih suradnika iz Rima, temeljni kamen blagoslovio je 26. kolovoza 2005. biskup mons. Mark Sopi u nazočnosti dr. Ibrahima Rugove, američkog kardinala Theodora McCarricka, mons. Zefa Gashija, mons. Dodë Gjergjija, svećenika, redovnika i redovnica, kao i predstavnika međunarodnih i domaćih vlasti, te mnogih vjernika i građana.

Iznenadna smrt biskupa mons. Marka Sopija (11. siječnja 2006.), kao i Predsjednika dr. Ibrahima Rugove (21. siječnja 2006.) utjecala je na kašnjenje u gradnji svetišta. Radovi su započeli 5. rujna 2007. na blagdan Blažene Majke Terezije.

Imenovanjem i dolaskom novog biskupa za Kosovo, mons. Dodë Gjergjija gradnja je ubrzana, te je o 100. obljetnici rođenja Majke Terezije (2010.) Svetište stavljeno pod krov.

Blagoslov Svetišta „Majka Terezija“ u Prištini održan je 5. rujna 2013. u Godini Vjere, te povodom 1700 obljetnice Milanskog Edikta, kao i 10. obljetnice njezine beatifikacije. Valja dodati, da je kanonizaciji Majke Terezije prethodio Koncert Filharmonije Kosova „Valsi Hyjnor“ u Bazilici Svetog Pavla izvan Zidina (3. rujna 2016.), a tom je prigodom predstavljen i „Himan Dobročinstva“ njoj posvećen. Sveti Otac Papa Franjo slavio je misu kanonizacije Majke Terezije na Trgu Svetog Petra u Rimu (4. rujna), a misu zahvalnicu je dan kasnije slavio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Svetište „Majka Terezija“ u glavnom gradu Kosova, Prištini ima dvije temeljne svrhe: „vratiti“ i „utjeloviti“ njezin život i poruku u naše misli i srca, te imati njezinu zaštitu i zagovor za našu Crkvu i narod, kako bi u toj „školi“ ljubavi mogli tražiti i učiti kulturu života i civilizaciju ljubavi, kreposti koje je Majka Terezija stekla u našoj sredini, kasnije prenosila i svjedočila širom svijeta.

Gonxhe Bojaxhiu, „Cvijet“ ove zemlje i krvi, postala je s. Terezija iz Loreta (1929.), a potom Majka Terezija „Misionarka Ljubavi" (1950.), Nobelovka za Mir (1979.), Blažena Majka Terezija (2003.), te naposljetku Sveta Majka Terezija (2016.). (kta/ika)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. lipanj 2018.

    Papa Francesco ai Verbiti: ascoltate il grido di chi chiede pane e giustizia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: