Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2017.

Vijesti

Ženeva, 26. lipanj 2017.

SVETA STOLICA O SITUACIJI U DEMOKRATSKOJ REPUBLICI KONGO

O tomu je, 21. lipnja govorio nadbiskup Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri uredu UN-a u Ženevi, na 35. zasjedanju Vijeća za ljudska prava

Prekinuti vatru, zaštititi civile, promicati mir, uspostaviti demokratske procese, dopustiti povratak izbjeglica – pet je koraka za koje se Sveta Stolica nada da će Vlada Demokratske Republike Kongo odmah poduzeti kako bi se popravilo dramatično stanje u toj zemlji. O tomu je 21. lipnja govorio nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, na 35. zasjedanju Vijeća za ljudska prava.

U toj se afričkoj zemlji, naime, uočava dramatično i neprestano pogoršanje humanitarnoga stanja i poštovanja ljudskih prava pučanstva, kao i teški, rašireni i naizgled planirani napadi na civile, vjerske ustanove i organizacije utemeljene na vjeri, i to posebno u pokrajini Kasai – istaknuo je nadbiskup. Sveta Stolica zbog toga izražava vrlo veliku zabrinutost, ističući da je riječ o tragičnim posljedicama napetostî koje se nikada nije nastojalo riješiti na odgovarajući način, unatoč inicijativama za pomirenje – napomenuo je nadbiskup Jurkovič.

Vatikanski je predstavnik stoga uputio apel kongoanskoj Vladi da, u bliskoj suradnji i savjetovanju s Organizacijom ujedinjenih naroda, odredi prekid vatre, jamčeći prekid nasilja i sprječavajući trgovinu oružjem. Istodobno, izvršnu se vlast te afričke zemlje poziva da izvrši svoju dužnost zaštite i poštovanja civila i humanitarnoga osoblja, uz promicanje djelotvornoga i transparentnoga nastojanja oko pomirenja, dijaloga i mira.

Nadbiskup je Jurkovič uputio još jedan apel kako bi se, zahvaljujući nepristranom posredovanju u sukobu, uspostavili demokratski procesi koji uključuju sve kategorije stanovništva, te kako bi se ostvarili uvjeti koji će omogućiti siguran povratak izbjeglica u pokrajinu Kasai.

Na kraju je vatikanski predstavnik upozorio koliko je važno očuvati i zaštititi ljudska prava kongoanskoga pučanstva i njegove brojne djece koja su oduzeta obiteljima i školama kako bi ih se iskoristilo kao vojnike. To je tragedija koja, kako je već rekao papa Franjo, pobuđuje savjesti nacionalnih vlasti i međunarodne zajednice, i poziva ih na odgovornost.

Podsjetimo na kraju da je pokrajina Kasai, u Demokratskoj Republici Kongo, već dugo u središtu snažnih sukoba između nacionalne vojske i naoružane skupine odane Kamuinu Nsapuu, lokalnom tradicionalnom vođi ubijenom u sukobu s policijom u kolovozu 2016. godine. Sukob u toj pokrajini otežava i opća napetost koja vlada u zemlji, budući da predsjednik Kabila odbija dati ostavku unatoč dva završena mandata, započeta 2001. godine, i zabrani, određenoj Ustavom, obavljanja dužnosti u trećem mandatu. (kta/rv)

PREPORUČI
Radio Marija BiH

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. lipanj 2017.

    Papa: missione senza paura anche con chi è contro il Vangelo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2017 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: