Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2018.

Vijesti

Gromiljak / Sarajevo, 19. lipanj 2017.

KVIZ ZNANJA ZA SIMPATIZERE PMI POVODOM 135. OBLJETNICE BISKUPSKOG POSVEĆENJA NADBISKUPA STADLERA

Sudjelovale su tri župe: Voćin, Lug-Brankovići i Gromiljak

Društvo Prijatelja Maloga Isusa organiziralo je ove godine, povodom 135. obljetnice biskupskog posvećenja Sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa kviz znanja o nadbiskupu Stadleru. Nakon što je kviz održan na razini župa, najuspješniji su sudjelovali na kvizu znanja za razini provincija. Tako je za sarajevsku provinciju sestara Služavki Maloga Isusa organizirano održavanje kviza u Gromiljaku, 17. lipnja 2017. Sudjelovale su tri župe: Voćin, Lug-Brankovići i Gromiljak. Nažalost, ostale župe (Neum, Prozor i Prisoje), koje su se spremale, bile su spriječene doći.

Susret je započeo upoznavanjem sudionika kviza, koje je vodila s. M. Marina Perić a zatim je počeo i sami kviz. Najuspješnija grupa bila je iz župe Lug-Brankovići, potom iz župe Gromiljak, a na trećem mjestu je grupa iz Voćina. Nakon kviza uslijedio je film o Sluzi Božjem Stadleru, a po završetku filma svi su se sudionici kviza, zajedno sa s. M. Marinom Perić i s. M. Marinelom Zeko, te đakonom Antom Vrhovcem uputili u Sarajevo. Stigavši u dječji dom „Egipat“, te pozdravivši Gospodina u samostanskoj kapeli, u bratskom zajedništvu svi su blagovali sarajevske ćevape. Potom je uslijedilo razgledanje dječjeg doma „Egipat“, te upoznavanje sa djecom i sestrama, koje tamo djeluju.

Kako bi se što bolje upoznali s djelom i likom prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera svi su se zajedno uputili u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, gdje im je o povijesti te ustanove i njezinom životu progovorio bogoslov Ivan Dragičević, a nakon toga posjetili su i katedralu Presvetoga Srca Isusa, te se zajedno pomolili na grobu nadbiskupa Stadlera. Iz katedrale uputili su se u Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski, gdje ih je srdačno dočekala s. M. Lucija Blažević te im pokazala kapelicu, u koje se molio sam nadbiskup Stadler, te ostali dio kuće. Sve tri ove građevine sagradio je nadbiskup Stadler, pa su na taj način sudionici kviza mogli i vidjeti sve ono o čemu su učili, spremajući se na kviz.

Zadnja točka posjete Sarajevu opet je bila dječji dom „Egipat“, gdje je, kao vrhunac cijeloga dana, u poslijepodnevnim satima slavljena Sveta misa, koju je predvodio duhovnik bogoslova vlč. Jakov Kajinić, a prije Mise sudionici kviza su imali prilika i za sv. ispovijed.

U propovijedi je, don Kajinić, istaknuo kako svatko od nas, kada dođe Isusu, otkriva toliko svojih bolesti na duši, a jedina terapija je „kristoterapija“, koja se vrši uzimanjem „kristicina“. Tim riječima želio je svima poručiti da samo milost Kristova može nas učiniti sposobnima ljubiti i Boga i bližnje, pa je zato potrebno terapiju redovito uzimati sakramentalnim i molitvenim životom.

Po završetku Svete mise provincijalna glavarica, s. M. Maria Ana Kustura, podijelila je zahvalnice svim sudionicima, te pozvala mlade da uđu u sebe i otkriju životno zvanje, koje im je Gospodin namijenio.

Nakon kviza znanja na razini provincija slijedi održavanje kviza na razini cijele Družbe sestara Služavka Maloga Isusa, na kojem će sudjelovati po tri najuspješnije grupe iz svake provincije. (kta/a.v.)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: