Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. lipanj 2018.

Vijesti

Volterra, 19. lipanj 2017.

PRIJATELJSTVO BISKUPIJE VOLTERRA I ŽUPE STUP TRAJE GOTOVO 20 GODINA

U radnom posjetu biskupiji Volterra u Italiji boravili su stupski župnik don Miroslav Ćavar, župni vikar don Dražen Kustura te član pastoralnog vijeća Perica Čolo

Od 15. do 18. lipnja 2017. u radnom posjetu biskupiji Volterra, u Toscani, u središnjoj Italiji boravili su stupski župnik don Miroslav Ćavar, župni vikar don Dražen Kustura te član pastoralnog vijeća Perica Čolo posredstvom djelatnika talijanskog Caritasa u BiH gosp. Daniellea Bombardia.

Tom prigodom obišli su nekoliko župa, posjetili biskupa mons. Alberta Silvanija te razmijenili iskustva o ustrojstvu župnog Caritasa što je i bila primarna svrha posjeta. Njihovi domaćini bili su don Renzo Chesi, direktor biskupijskog Caritasa te djelatnik ove karitativne institucije Patrizio Pasco.

Najprije su posjetili župu Svete obitelji u gradiću Cecina koja je i najveća župa u biskupiji Volterra te koja je među prvima pokrenula župni Caritas. U razmjeni iskustava volonteri iz Cecine su gostima sa Stupa predstavili ukratko početke te ustrojstvo kakvo je danas, dok su župnik Ćavar i vikar Kustura prijateljima iz Italije ukratko predstavili karitativne akcije koje se provode na župi Stup.

U poslijepodnevnim satima boravili u dvjema župama: Pomarance i Serrazzano za koje pastoralno brine don Renzo. Četvero volontera iz ovih župa predstavilo im je ukratko probleme s kojima se susreću te načine na koji ih pokušavaju riješiti. Posebno su ostali impresionirani humanitarnim akcijama koje su se u proteklih godinu dana provele na župi Stup te su zaključili da neke od njih će i oni nastojati uraditi u svojim župnim sredinama. Složili su se kako župni Caritas treba biti projekt cijele zajednice, a ne samo pojedinaca.

Istu večer organizirana je zajednička večera na kojoj su sudjelovali volonteri koji su neposredno poslije rata dolazili na Stup. U ugodnoj atmosferi uz prelistavanje starih fotografija prisjetili su se tih događaja i ljudi koje su tada upoznali napomenuvši da je dio njihovog srca ostao u Bosni i Hercegovini.

Posljednjeg dana boravka delegacija sa Stupa posjetila je Volterru gdje je najprije boravila u župi te ponovno je razmijenjeno iskustvo djelovanja župnog Caritasa u ovom gradiću i onoga što se radi na Stupu. Nakon toga uslijedio je sastanak s mjesnim biskupom mons. Silvanijem koji nije krio zadovoljstvo zbog dolaska Stupljana u Volterru. Budući da je i sam bio na Stupu 2014. živo se zanimao za aktualnu situaciju danas te izrazio želju za ponovnim dolaskom.

Na kraju susreta zaključeno je da se kroz iduću godinu osmisli zajednički projekt kojega bi zajedno realizirali volonteri iz Volterre i Stupa u našoj zemlji te time obilježili 20 godina velikog prijateljstva. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. lipanj 2018.

    Papa Francesco - Udienza Generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: