Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2018.

Vijesti

Zagreb, 19. lipanj 2017.

SUSRET JKPMOFM I GENERALNOG DEFINITORIJA

Susret će završiti u ponedjeljak, 19. lipnja zaključcima i mogućnošću razgledavanja grada Splita i okolice

U Franjevačkom samostanu u Zagrebu na Sigetu u petak, 16. lipnja 2017. u jutarnjima satima započeo je molitvom Srednjeg časa susret Južnoslavenske konferencije provincijala OFM i Generalnog definitorija OFM.

Na početku je predsjednik JKPMOFM fra Miljenko Šteko pozdravio članove Generalnog definitorija te ukratko predstavio život i izazove Konferencije. Potom je svaki provincijal za svoju provinciju ukratko nadopunio fra Miljenkovo izviješće o Konferenciji. Južnoslavenska konferencija ima šest provincija u kojoj je slijedeća statistika: 1017 svečano-zavjetovanih fratara, 108 fratara u jednostavnim zavjetima i 28 novaka. Nakon odmora uslijedila je diskusija o životu i izazovima Konferencije.

Članovi Generalnog definitorija su: generalni ministar fra Michael Perry, vikar fr. Julio César Bunader, definitori: fr. Caoimhín Ó Laoide, fr. Ignacio Ceja, fr. Nicodeme Kibuzehose, fr. Ivan Sesar, fr. Lino Gregorio Redoblado, fr. Valmir Ramos i fr. Antonio Scabio.

Članovi Južnoslavenske konferencije provincijala su: predsjednik fra Miljenko Šteko (Mostar), fra Joško Kodžoman (Split), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Marjan Čuden (Ljubljana), fra Jozo Marinčić (Sarajevo), fra Ilija Vrdoljak (Zagreb) i tajnik fra Robert Bahčič (Ljubljana).

U popodnevnom programu na rasporedu je bio susret s fratrima u odgoju: sjemeništarci, postulanti, novaci, braća u početnoj formaciji. Prvi dan susreta završio je slavljem Svete mise na Kaptolu u večernjim satima. Moderatori prvog dana bili su fra Miljenko Šteko i fra Danijel Nikolić.

Drugog dana, 17. lipnja na programu je bio susret svih definitorija JKPMOFM s članovima Generalnog definitorija. Susret je moderirao fra Ivan Sesar, generalni definitor. Na tom susretu generalni ministar fra Anthony M. Perry predstavio je život i izazove Reda, a nakon toga je vođena diskusija. Svetu misu predvodio je fra Ivan Sesar.

U popodnevnim satima sudionici susreta su posjetili Franjevački institut za kulturu mira u Splitu na Poljudu.

U nedjelju, 18. lipnja, Svetu misu na Humcu predvodio je fra Miljenko Šteko, a generalni ministar je održao homiliju. Uoči slavlja Svete mise generalni ministar je pozdravio članove OFS-a i Frame.

U popodnevnim satima sudionici susreta su posjetili vicepostulaturu u Širokom Brijegu i posjetili samostan u Imotskom gdje je bila molitva Večernje i večera.

Susret će završiti u ponedjeljak, 19. lipnja zaključcima i mogućnošću razgledavanja grada Splita i okolice. (kta/fia)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: