Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2018.

Vijesti

Trst, 19. lipanj 2017.

TROJICA BOGOSLOVA BISKUPIJE U TRSTU POSTALI KANDIDATI ZA SVEĆENIŠTVO

Dvojica kandidata su Hrvati, članovi kleričkoga Bratstva Trojedine ljubavi sa sjedištem u župi i svetištu sv. Josipa

U srijedu, 14. lipnja 2017. bilo je posebno lijepo i svečano u župi i svetištu sv. Josipa u Ricmanju, gdje je nadbiskup mons. Giampaolo Crepaldi obredom Add missio trojicu bogoslova biskupije u Trstu uvrstio među kandidate za svećeništvo. Među trojicom kandidata su i dva Hrvata člana kleričkoga Bratstva Trojedine ljubavi sa sjedištem u župi i svetištu sv. Josipa: Nikola Cingel i Željko Babić.

Na samom početku svečanosti u župnoj crkvi sv. Josipa, župnik i čuvar svetišta pater Rozo Palić zaželio je dobrodošlicu svima nazočnima, a najprije pastiru Katoličke crkve u Trstu mons. Nadbiskupu Crepaldiju, koji je ovdje izuzetno rado viđen gost. U svom pozdravnom govoru p. Palić je istaknuo: „Mnogopoštovani Oče Nadbiskupe, zahvaljujemo Vam što ste izabrali upravo ovo sveto mjesto posvećeno sv. Josipu i Gospodinu Isusu, za slaviti ovu svečanu Euharistiju u kojoj će obredom ad missio (primanje među kandidate za svećeništvo) biti ubrojena trojica bogoslova iz biskupije u Trstu kao odgovorni kandidati za svećeništvo“ jer je „upravo sv. Josip bio prvi čuvar i pratitelj Prvoga i Savršenoga Svećenika Gospodina Isusa kao njegov Poočim kako bi novim kandidatima bio primjer u sazrijevanju i odgovornosti prema službi koja će im se darom svećeništva povjeriti, kazao je između ostalog pater Rozo.

Nakon riječi pozdrava dobrodošlice Ocu Nadbiskupu, p. Rozo uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice lijepom broju pristiglih svećenika iz različitih biskupija: Trsta, Udina, Goricije te Pordenona odakle je i bogoslov Nikolas koji je kao treći kandidat za svećeništvo bio ubrojen. Ovaj milosni trenutak za trojicu kandidata i cijelu crkvenu Regiju svojom nazočnošću uzveličali su Rektor i vicerektor međubiskupijskog bogoslovnog fakulteta iz Udina, Duhovnik Bogoslovije, Odgojitelji i profesori, te ostali svećenici.

Poseban doprinos ovom događaju dali su bogoslovi iz Udina svečanom liturgijskom asistencijom, ali i prelijepim pjevanjem bogoslovkog zbora koji je sve prisutne završnom pjesmom razveselio i na slovenskom jeziku bilo u crkvi bilo u velikog dvorani gdje se nastavilo sa slavljem uz "čašicu razgovora".

Braća Nikola i Željko su među prvim kandidatima za svećeništvo ovoga Bratstva. Nikola Cingel dolazi iz župe sv. Marka iz Markovca Našićkog - Požeška biskupija, a Željko Babić iz župe sv. Ivana Kapistrana iz Iloka - Đakovačko-osječka nadbiskupija. Željko je posavskih korijena. (kta/a.p.)

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: