Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2018.

Vijesti

Caracas, 19. lipanj 2017.

VENEZUELSKI BISKUP UPOZORAVA NA OPASNOST DIKTATORSKOG REŽIMA

Samo se putem dijaloga može zaustaviti nasilje – kazao je potpredsjednik Venezuelske BK biskup Mario del Valle Moronta Rodríguez

Samo se putem dijaloga može zaustaviti nasilje u Venezueli – kazao je potpredsjednik Venezuelske biskupske konferencije, biskup Mario del Valle Moronta Rodríguez, komentirajući dramatičnu situaciju u svojoj zemlji. Kada napredak izostane, kada se Vlada i oporba sve više zatvaraju u sebe, kada se ne uspije pronaći put dijaloga, onda se još više radikalizira nasilje – rekao je biskup Moronta Rodríguez za njemačku Katoličku informativnu agenciju (Katholische Nachrichten-Agentur).

Biskup je podsjetio na prošlotjedni susret pape Franje i venezuelskih biskupa: dok se god ne počnu provoditi ciljevi koji su dogovoreni u prvom krugu pregovora između vladajućih i oporbe, koji su započeli u prosincu prošle godine, a u kojima je posredovao Vatikan, Crkva neće težiti ponovnoj uspostavi dijaloga. Među ostalim je riječ o humanitarnim koridorima za lijekove i životne namirnice, priznavanje Narodne skupštine kao neovisnog zakonodavnog tijela i puštanje na slobodu političkih zatvorenika.

Za vrijeme su spomenutog susreta biskupi Svetog Oca također izvijestili o nastojanju predsjednika Nicolása Madura da putem tzv. „ustavne skupštine“ promijeni sadašnji venezuelski Ustav. Venezuelski su prelati upozorili i na to da će ustavna skupština uspostaviti socijalističku, marksističku, komunističku državu, odnosno vojnu diktaturu. Biskup Moronta Rodríguez je ponovio da se čitava Crkva protivi ustavnoj skupštini te da je Vladin i Madurov cilj uspostaviti diktatorski režim.

Iako je Venezuela iznimno bogata naftom, u toj južnoameričkoj zemlji već godinama vlada teška gospodarska kriza. Iz tog razloga stanovništvo te zemlje trpi zbog kroničnog nedostatka životnih namirnica i medicinske skrbi. Posljednjih su nekoliko mjeseci tisuće i tisuće ljudi izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv vladajućih, a pritom je život izgubilo oko 70 osoba. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: