Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Nova izdanja

3. veljača 2017.
Anto Gavrić

Zajedništvo Parca i njegova grada

Nakladnik: Glas Koncila

"Zajedništvo Parca i njegova grada. 1700. obljetnica smrti dubrovačkoga zaštitnika" nova je knjiga dominikanca Ante Gavrića objavljena u izdanju Glasa Koncila.

Riječ je prigodnoj zbirci propovijedi, izrečenih 2016. godine u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku tijekom trodnevne priprave za svetkovinu sv. Vlaha – 30. i 31. siječnja, 1. veljače te na samu svetkovinu dubrovačkoga zaštitnika 3. veljače – na večernjoj misi zahvalnici.

Ton propovijedi svečarski je intoniran jer se 2016. godine u Dubrovniku spominjala 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, 600 godina Zakona o zabrani trgovanja robljem i 300 godina od obnove crkve sv. Vlaha. Anto Gavrić, tadašnji dominikanski provincijal, održao je propovijedi jer je Red propovjednika tijekom 2016. godine slavio 800. obljetnicu svojega reda, a i Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj u koji su, nakon osnivanja reda, došli dominikanci i u kojemu neprekinuto djeluju gotovo 800 godina.

Propovijedi kojima je Gavrić tematizirao odnos sv. Vlaha i Dubrovčana tijekom stoljeća te ih aktualizirao u današnjici, oslonjena su na misna čitanja pojedinoga dana te nose bogate poruke 17-stoljetne povezanosti između sveca zaštitnika i njegova grada. Naslovljene „Sveti Vlaho na dubrovačkom moru života“, „Dubrovački prorok ljubavi“, „Sv. Vlaho – trajni put nasljedovanja“, „Zajedništvo dubrovačke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, propovijedi su obogaćene i porukama četvorice dominikanaca, Antonina Zaninovića, Tome Vereša, Jordana Kuničića i Ive Martinića, koji su propovijedali trodnevnice za svetkovinu sv. Vlaha tijekom 20. st., a koje su ostale u zapisima.

Predgovor zbirci propovijedi napisao je dubrovački biskup Mate Uzinić, nakon čega slijedi uvodna autorova riječ, a na kraju knjižice popis je svih dominikanaca koji su propovijedali trodnevnicu na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku od 1869. godine do danas.

Izdanje je popraćeno fotografijama s prošlogodišnje proslave te panoramskim prikazima Dubrovnika na kojima se izdvaja lik sv. Vlaha. Tako se i fotografijom prikazuje višestoljetno zajedništvo sv. Vlaha, Dubrovčana i dominikanaca.

Artikal na mrežnoj stranici nakladnika

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: