Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. kolovoz 2020.

Nova izdanja

3. siječanj 2017.
Enzo Bianchi

Isus Nazarećanin

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Muka, smrt, uskrsnuće

Enzo Bianchi na ovim stranicama otvara pogled na teško prohodan put kojim je prošao Isus Nazarećanin u dane svoje muke. Na tome putu sučeljuju se Bog i čovjek, a povijesnost ima važnu ulogu.

Tako na počeku svoje knjige autor tvrdi da je „vjeri svakako potrebna povijest, ali je ona istovremeno nadmašuje“. To nipošto ne znači da ćemo u povijesti otvoriti rascjep kroz koji će se u nju uvući razna pretjerivanja, izmjene i izgredi u tumačenju, koji će se voditi osjećajima pobudama te na taj način popunjavati praznine odnosno izravnavati protuslovlja koja nalazimo u pripovijestima evanđelja.

Naprotiv, „nadmašiti“ jednostavno znači zaputiti se dalje; drugim riječima, nastojati pojmiti bit cijele zgode. Takvo što, međutim, možemo postići tek pošto smo iznijeli na vidjelo praznine koje nalazimo u samoj pripovijesti, dakle tek pošto smo ta protuslovlja zabilježili, ne skrili.

Enzo Bianchi nikad ne popušta pred pritiskom pomodne galame, kao ni pred obredima koje nam nameće medijska komunikacija, koji su posljednjih godina uspjeli progutati najrazličitije vjerske teme te ih pritom osiromašiti pa i učiniti ispraznima. Nasuprot tome on se odlučuje zaputiti upravo najneprohodnijim područjem, koje je ponajviše presudno i za povijest i za vjeru.

Artikal na mrežnoj stranici nakladnika

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: