Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Žepče, 26. svibanj 2017.

OTVORENA IZLOŽBA "STEPINAC - PUT SVETOSTI" U KŠC "DON BOSCO" U ŽEPČU

Izložba će se moći pogledati sve do 28. svibnja

Izložba pod nazivom "Stepinac – put svetosti" koja je zalaganjem gđe Marijane Petir od 14. do 17. lipnja 2016. bila postavljena u Europskome parlamentu u Bruxellesu nakon gotovo godinu dana, suradnjom KŠC-a "Don Bosco" u Žepču i žepačkog ogranka Matice hrvatske, stigla je i u Žepče.

U predvorju KŠC-a "Don Bosco" Žepče izložba je postavljena 23. svibnja 2017. Sastoji se od vremenske lente koja prikazuje život blaženog Alojzija Stepinca, kardinala, u kontekstu povijesnih događaja u Hrvatskoj i u Europi između 1898. i 2016., osamnaest postera s istaknutim Stepinčevim porukama, skulptura blaženog Stepinca koje su izradili Mila Wod, Josip Poljan, Ante Jurkić i Tomislav Kršnjavi te četiri medalje koje su djelo Damira Matušića.

Povodom otvaranja izložbe organiziran je prigodan program u 12 i 17 sati koji je vodio g. Brane Vrbić.

Na otvorenju izložbe u 12 sati uglavnom su bili prisutni učenici i djelatnici KŠC-a, a program je započeo školski zbor pod ravnanjem prof. Siniše Markanovića.

Publici se zatim obratio predsjednik žepačkog ogranka Matice hrvatske Perica Jukić te je ukratko predstavio Stepinca i istaknuo ga kao uzor mladima.

Don Milan Ivančević, ravnatelj KŠC-a "Don Bosco", naglasio je važnost koju Alojzije Stepinac ima u našem narodu i rekao kako je svrha izložbe otkriti istinu o kardinalu. Pozdravio je i goste iz Vukovara koji su pripremili scensko-glazbeni prikaz o kardinalu Stepincu i došli u Žepče kako bi njime upotpunili otvaranje ove izložbe.

Prisutnima se zatim obratio i ravnatelj vukovarske gimnazije Davor Sijanović te don Milanu uručio poznati vukovarski suvenir Vukovarski vodotoranj.

Učenici vukovarske gimnazije s profesoricama Ninom Salatović, Tihanom Drožđek i Sanjom Matičić pripremili su nekoliko glazbenih točaka te prikaz suđenja Stepincu 1946. na kojemu je osuđen na šesnaest godina zatvora i gubitak svih građanskih prava na pet godina. Program je završio glazbenim točkama vukovarskih učenika i zbora KŠC-a "Don Bosco".

U poslijepodnevnim satima, izložbu su uz okupljene sugrađane posjetili i gosti iz Osijeka. Otvaranje je započelo nastupom žepačke vokalne skupine Emptianae, a zatim je nastupio školski zbor.

Don Milan Ivančević je i ovom prigodom naglasio nužnost upoznavanja Stepinčeva života i djela te napomenuo kako će u prostoru KŠC-a "Don Bosco" izložbu biti moguće pogledati sve do 28. svibnja.

G. Brane Vrbić pozdravio je uvažene goste iz Osijeka koji su pomogli u postavljanju ove izložbe, a to su predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske dr. sc. Ivica Završki, akademik Andrija Mutnjaković, prof. dr. sc. Antun Tucak, predsjednik Družbe "Braća hrvatskog zmaja", konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci g. Zlatko Kramarić, prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, osječki gospodarstvenik g. Drago Tadić i prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Prisutnima su se obratili Ivica Završki, Zlatko Kramarić i Antun Tucak.

Vukovarski gimnazijalci i u ovom su terminu izveli svoje točke, a nakon njihovog glazbeno-scenskog nastupa i nastupa školskog zbora prof. Dugalić proglasio je izložbu otvorenom napomenuvši kako je odgoda Stepinčeve kanonizacije zapravo dobrodošla jer nam je dala priliku da bolje upoznamo osobu tog Blaženika u kojoj se, kako je rekao papa Ivan Pavao II. spaja cjelokupna tragedija, obilježena fašizmom, nacizmom i komunizmom, koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu u prošlom stoljeću. (kta/m.k.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: