Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. listopad 2018.

Vijesti

Banja Luka, 19. svibanj 2017.

SUSRET BISKUPA KOMARICE S PREDSTAVNICIMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OSCE-A

Između ostaloga, pojasnio je dio svojih kontinuiranih napora i konkretnih akcija oko pomirenja u zemlji tijekom rata i poraća

U petak, 19. svibnja 2017., u prostorijama Ordinarijata Banjolučke biskupije biskup banjolučki mons. Franjo Komarica susreo se s predstavnicima Parlamentarne skupštine OSCE-a.

Pored delegacije Parlamentarne skupštine OSCE-a Roberta Batellija (Roberto Batelli), koji je potpredsjednik Parlamentarne skupštine i ujedno i specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine za Jugoistočnu Evropu i specijalnog predstavnika Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, ambasadora Andreasa Nottela (Andreas Nothelle), na sastanku si bili Dmitrij Iordanidi, šef kancelarije u Banjoj Luci, Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini, Ahmed Rifatbegović, službenik za politička pitanja, Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini i Nikolina Gašparević, službenik za ljudska prava, također Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Zajedno s biskupom Komaricom na sastanku su bili i njegovi bliski suradnici: prelat dr. Miljenko Aničić, direktor Caritasa, mons. mr. Ivica Božinović, ravnatelj KŠC-a “Bl. Ivan Merz” u Banjoj Luci i mr. Frano Piplović, voditelj studija na Europskoj akademiji Banjolučke biskupije.

Predstavnici OEBS-a su izrazili želju da se i crkvene zajednice, konkretno Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini, uključi u prijeko potreban proces pomirenja u zemlji.

Biskup Komarica i njegovi suradnici su pojasnili članovima visoke delegacije dio svojih kontinuiranih napora i konkretnih akcija oko pomirenja u zemlji još iz vremena rata i u cijelom poraću. Izrazili su žalost i negodovanje zbog nezainteresiranosti pa i opstrukcije od strane službenih predstavnika međunarodne zajednice uključujući OEBS glede svih dragocjenih projekata koje je poduzimala a koje i danas poduzima Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini, osobito na području entiteta Republike Srpske. Upozorili su na fatalno ponašanje mnogih domaćih i međunarodnih političkih predstavnika glede budućnosti Bosne i Hercegovine i ovog dijela europskog kontinenta. Sugerirali su da se vodeće europske institucije konačno slože i odlučnije krenu u temeljito sveobuhvatno političko i gospodarsko ozdravljenje ovog teškog bolesnika na dijelu europskog kontinenta.

Visoki europski dužnosnici su zahvalili biskupu i njegovim suradnicima za sav njegov dosadašnji konstruktivan doprinos ozdravljenju međuljudskih odnosa u Bosni i Hercegovini i za korisne informacije koje su od njih dobili prigodom ovog susreta. (kta/tabb)

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. listopad 2018.

    Papa Francesco alla messa di canonizzazione: mettere al centro Dio e non i soldi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: