Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2018.

Vijesti

Vatikan, 19. svibanj 2017.

PAPA PRIMIO NOVE VELEPOSLANIKE OVJEROVLJENE PRI SVETOJ STOLICI

Sveti Otac upozorio na faktore koji pojačavaju probleme na međunarodnoj sceni, kao što je gospodarski i financijski sustav koji nije u službi naroda

Častiti Božje ime znači spašavati živote, a ne ih oduzimati; donositi pomirenje i mir, a ne podjelu i rat; očitovati milosrđe i suosjećanje, a ne ravnodušnost i surovost – istaknuo je papa Franjo, 18. svibnja 2017. za vrijeme susreta s novim veleposlanicima ovjerovljenima pri Svetoj Stolici iz Kazahstana, Mauritanije, Nepala, Nigera, Sudana te Trinidada i Tobaga.

Sveti je Otac najprije upozorio na faktore koji pojačavaju probleme na međunarodnoj sceni, a među njima je gospodarski i financijski sustav koji nije u službi naroda, nego je uspostavljen prvenstveno da bi služio sebi te izbjegao nadzor vlasti. Te su vlasti odgovorne za opće dobro, no nedostaje im sredstava kako bi doveli pod kontrolu nesrazmjerni apetit pojedinaca.

Papa je rekao da ga zabrinjava veća spremnost pribjegavanja sili koja više nije posljednja opcija, nego jedno od mnogih sredstava koje se koristi, a da se pritom ne uzima u obzir njezine posljedice. Nadalje, tu je i problem fundamentalizma, zloporabe religije kako bi se opravdala žeđ za moći, manipuliranje Božjim svetim imenom da bi se promicalo planove stjecanja moći svim mogućim sredstvima.

Napomenuo je da treba uspostaviti odgovorni gospodarski i financijski sustav, koji je osjetljiv na potrebe pojedinaca i zajednica, kao odgovor na ta iskrivljenja koja predstavljaju opasnost po svjetski mir. Ljudi, a ne novac, moraju postati svrha gospodarstva! – istaknuo je Sveti Otac – Moramo se također suočiti s razlikama i to hrabrom strpljivošću dijaloga i diplomacije, inicijativama susreta i mira, a ne pokazivanjem sile te njezinom brzopletom i nerazboritom upotrebom.

Isto je tako nužno – nastavio je Papa – izolirati one koji žele iskoristiti vjersku pripadnost ili identitet kao razlog za mržnju prema svim ostalima. Onima koji kaljaju sliku Božju treba zajednički pokazati da častiti Božje ime znači spašavati živote, a ne ih oduzimati; donositi pomirenje i mir, a ne podjelu i rat; očitovati milosrđe i suosjećanje, a ne ravnodušnost i surovost. Krenemo li odlučnije tim smjerom, osjetno će uznapredovati ideal mira i pravde koji predstavlja uvjet uravnoteženog razvoja za sve ljude – zaključio je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: