Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2018.

Vijesti

Brno, 18. svibanj 2017.

MEKT TEAM SE SASTAO U BRNU

U ime Ureda za mlade BK BiH sudjelovala je Minja Todorović

U utorak i srijedu, 16. i 17. svibnja, sastali su se članovi MEKT (Mittel Europäische Katholische Team) team, u Brnu, u Češkoj Republici. MEKT team za pastoral mladih je nastao 2004., u Mariazellu, u Austriju kao inicijativa nastala iz dotadašnjeg okupljanja pod nazivom Srednjoeuropski katolički dan.

Danas MEKT postoji kao međunarodna platforma za umrežavanje, održavanje kontakata i partnerstava. Otkako je kreiran, MEKT team se sastaje dva puta godišnje kako bi, pored već navedenih zajedničkih ciljeva, razmijenio ideje i planove pastoralnih aktivnosti koje provode u svojim zemljama, te dobre prakse.

Zemlje članice ovog tima danas su: Austrija, Češka Republika, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Poljska, te Bosna i Hercegovina koju u ovom timu, u ime Ureda za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, predstavlja Minja Todorović. Ovaj susret je započeo u utorak popodne susretom s biskupom brnskim Vojtěchom Cikrleom.

Članovi teama su tako imali priliku upoznati biskupa Cikrlea s realnostima iz kojih dolaze, kao i s radom i djelovanjem MEKT-a, te se ovom prilikom zahvaliti za ljubaznost i gostoprimstvo. Članovi su zajedno sudjelovali u svetoj misi, u katedrali svetog Petra i Pavla koja je jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika u Južnoj Moravskoj.

Drugi dan sastanka se održao u mirnom selu, nedaleko od Brna, pod nazivom Osová Bítýška. Tamo je smješten Centar za mlade Mamre gdje živi nekoliko mladih ljudi koji svojim nesebičnim radom doprinose održavanju imanja, ali i aktivnostima za mlade. Pored uobičajenih nacionalnih izvještaja, ovo je bila prilika za razmjenu ideja u pripremi za Sinodu 2018. Svi članovi su se složili oko jednog, a to je da je ova Sinoda poziv svim mladim ljudima da se pokrenu i doprinosu promjenama kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i cijeloj Katoličkoj Crkvi. Osim toga, ovaj susret je bila i prilika za ideje o nastavku suradnje, te nekim budućim susretima i projektima. (kta/mladicentar)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: