Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2018.

Vijesti

Udbina, 18. svibanj 2017.

SESTRE MILOSRDNICE HODOČASTILE U GOSPIĆ I UDBINU

Velik broj sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog, zajedno s vjernicima laicima iz Vinkovske obitelji iz raznih mjesta

Velik broj sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog, zajedno s vjernicima laicima iz Vinkovske obitelji iz raznih mjesta, hodočastile su, 13. svibnja 2017. u Gospić i Udbinu. Mjesto okupljanja bila je crkva u Gospiću koju narod zove katedralom. Iz crkve su se sestre i drugi vjernici uputili do groba s. Žarke Ivasić moleći sv. krunicu i pjevajući pjesme uskrslom Kristu, Pobjedniku.

Sestra Žarka, krsnim imenom Julijana, rođena je 18. studenog 1908. u Krašiću, a 1931. godine došla je u samostan Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog u Zagrebu te kasnije uzela redovničko ime Žarka. Služila je u bolnicama u: Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, a od 1939. do 1943. godine u Otočcu. Tijekom Drugoga svjetskog rata u bolnici u Otočcu služila je svim ranjenicima bez obzira tko su u skladu sa svojom karizmom svjedočenja Isusa Krista u ljubavi prema svakom čovjeku. Zbog toga su komunističke vlasti osudile s. Žarku na smrt vješanjem koju su kasnije preinačili u smrt strijeljanjem. Tako je s. Žara strijeljana 16. svibnja 1946. u Gospiću i sahranjena u blizini kapelice svete Marije Magdalene na gospićkom groblju. Kasnije se proširio glas o njezinom hrabrom svjedočenju vjere u gospićkom zatvoru i mučeničkoj smrti.

„Zaustavili smo se kratko ispred zatvora u kojem je bila s. Žarka i gdje je provela svoje zadnje dane. Jesu li te odaje, jesu li ti hodnici i zidovi znali tko je boravio među njima? Da, tu je bila jedna mila, vrijedna, draga i dobra sestra. Njoj nije ništa teško bilo: ni povijati ponekad mučne rane bolesnika, ni služiti im, ni prati ih, umivati, odijevati, hraniti, niti tješit, ni noćnu smjenu preumorna raditi, sve to, a to je samo mali dio onoga dobra što je srcem i dušom činila s. Žarka. Klonula od iscrpljenosti, sustala od umora, dan za danom ostala je vjerna Kristu, svojoj najvećoj Ljubavi, svome smislu života, življenja i trpljenja... Ostala je vjerna Kristu živeći svoje redovništvo. Iz molitve i zajedništva učvršćivala se vjernost radeći i služeći siromašne bolesnike.... Kako li je samo u tim hladnim prostorijama ižarivao njezin mir i isijavala njezina ljubav i dobrota“, kazala je sestra Rahela koja je u Gospić stigla iz Sarajeva.

„Tu, na tom počivalištu leži sestra koja je bila, jednom riječju, prava sestra! Ne, ona nije sudila, nije osuđivala, nije bila neiskrena niti se dvolično ponašala. Ona je bila to što jest – redovnica: djelom, radom, životom; pa i smrću. Tako bih rado zagrlila te, draga sestro! Tako bih rado saslušala te draga sestro Žarka i molila bih te da mi pričaš, kako ti je bilo? Kako si strah, drhtanje, glad i hladnoću proživljavala? Kako ti je srce lupalo dok su te vodili, bacali, gurali, tukli, vrijeđali... Kako ti je sestro Žarka bilo, kad si osuđena na strijeljanje, stala uz onaj hladni zid u četiri sata ranog jutra? Sama! Dlanovima dodiruješ zid iza sebe! Jesi li uspjela na tren osloniti se na njega, vidjeti upereno oružje i u djeliću sekunde oćutjeti takvu i toliko užasnu, razornu, veliku, ubilačku moć? O s. Žarka, koliko, koliko te dugo je boljelo“, riječi su s. Rahele koja je podsjetila na molitvu za proglašenje blaženom s. Žarke: Bože, milosrdni Oče, koji si nas po Sinu svome poučio da se sav tvoj zakon sastoji u zapovijedi ljubavi prema tebi i bližnjemu, a u službenici svojoj sestri Žarki dao nam uzor predanog služenja siromasima i bolesnicima sve do mučeničke smrti, udijeli nam po njezinu zagovoru da ljubeći tebe iznad svega i bližnjega kao sebe postignemo radosti vječnoga života. Po Kristu Gospodinu našemu.

Potom su svi pošli u Udbinu gdje je središnji događaj bio Misno slavlje. Nakon Euharistijskog slavlja uslijedio je program predstavljanja velike Vinkovske obitelji u povodu 400.obljetnice Vinkove karizme! „To je godina i vrijeme milosti, rasta, nastojanja pronaći i prići bliže onima kojima smo prvo poslani. A to su siromasi, koje tako često spominjemo. Velika Vinkova obitelj: Kćeri kršćanske ljubavi, Marijine sestre od Čudotvorne medaljice, sestre Milosrdnice, Misijska družba - lazaristi, Marijanska vinkovska mladež, Udruga sv. Vinka Paulskog i Depaul Hrvatska, svatko na svoj način živi i nastavlja ljubiti sve stvoreno a siromaha i bolesnika na poseban način. Ljubiti konkretnim djelima a riječi i govore ostaviti za neke druge situacije, ljude i prilike. Neka bude sretna i blagoslovljena obljetnica“, zaključila je s. Rahela. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. svibanj 2018.

    Papa Francesco: la scuola sia luogo di incontro, crescita e formazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: