Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. veljača 2018.

Vijesti

Vatikan, 21. travanj 2017.

MALI PASTIRI IZ FATIME SVETIMA ĆE BITI PROGLAŠENI 13. SVIBNJA

Njihova će kanonizacija biti održana tijekom Papina apostolskoga putovanja u Fatimu, povodom 100. obljetnice Gospina ukazanja

Mali pastiri iz Fatime, Franjo i Jacinta Marto, bit će proglašeni svetima 13. svibnja 2017. Najavio je to papa Franjo na redovnom javnom konzistoriju o nekoliko kauza za kanonizaciju, održanom 20. travnja u Apostolskoj palači u Vatikanu. Njihova će kanonizacija, dakle, biti održana tijekom Papina apostolskoga putovanja u Fatimu, povodom 100. obljetnice Gospina ukazanja. Ostalih 35 blaženih bit će kanonizirano 15. listopada.

Papa Franjo je objavio datum željno očekivane kanonizacije dvoje vidjelaca iz Fatime, koji su 2000. godine proglašeni blaženima. Gospa se bratu i sestri, Franji i Jacinti Marto, ukazala 1917. godine, i to prvi put upravo 13. svibnja. S njima je bila i njihova sestrična Lucija Dos Santos, koja je preminula 2005. godine u 99. godini života. Franjo i Jacinta su pak preminuli još kao djeca, u vrijeme epidemije Španjolske gripe. Imali su tada 11 i 10 godina. Bili su djeca, pastiri, gotovo nepismeni, ali njihov je život bio bogat vjerom, ljubavlju i molitvom – objasnio je kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih, koji je predstavio likove budućih svetaca.

U Brazilu je pak, 1645. godine, živjelo 30 mučenika, ubijenih tijekom nizozemske okupacije sjeveroistoka te zemlje. Andrija de Soveral i Ambrozije Franjo Ferro, dijecezanski svećenici, te laik Matija Moreira i 27 sudrugova, ubijeni su zbog toga što se nisu htjeli odreći katoličke vjere i obratiti se na kalvinizam.

U Meksiku su, u prvoj polovici XVI. stoljeća, živjeli adolescenti mučenici Cristoforo, Antonio i Juan, koje su odgojili franjevci, te su se udaljili od lokalnoga kulta idola. Upravo je protivljenje lokalnom idolopoklonstvu bio uzrok njihove smrti. Cristofora je ubio vlastiti otac.

S posebnim se ganućem spominjemo da su među blaženicima također djeca i adolescenti, njih petoro – istaknuo je kardinal Amato predstavljajući buduće svece. U povijesti naših dana, u kojima su mališani nerijetko predmet iskorištavanja i trgovine, ti se mladi ističu kao svjedoci istine i slobode, kao glasnici mira, novoga čovječanstva pomirenoga u ljubavi – kazao je kardinal.

Vremenski su nama bliži Faustino Míguez, španjolski svećenik, koji je živio na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće, te Angelo iz Acrija, u svijetu Luca Antonio Falcone, franjevac kapucin. Živio je između XVII. i XVIII. stoljeća u Napuljskom kraljevstvu. Neumorno je širio Božju Riječ i štitio slabe od zlostavljanja moćnika. Riječ je o vrlo različitim životima, ujedinjenima zajedničkim navještajem nježnoga i milosrdnoga Božjeg lica – istaknuo je pročelnik Zbora za proglašenje svetih. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2018.

    Conferenza stampa presentazione riunione pre-sinodale giovani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: