Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. travanj 2018.

Vijesti

Zagreb, 20. travanj 2017.

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Glas Koncila izvijestio je i o ovogodišnjim slavljima vazmenoga trodnevlja koja je predvodio papa Franjo

Fotografija vjernika koji ispred župne crkve Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima čekaju na tradicionalni uskrsni blagoslov hrane, na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, 16. u tekućoj godini s nadnevkom od "bijele" nedjelje 23. travnja, vraća čitatelje u nedavne proslave najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Tekst s naslovnice nastavlja se na 11. stranici te prenosi naglaske iz uskrsnih propovijedi hrvatskih nadbiskupa i metropolita. Dakako, Glas Koncila izvijestio je i o ovogodišnjim slavljima vazmenoga trodnevlja koja je predvodio papa Franjo, počevši od tradicionalnog uskrsnog blagoslova "gradu (Rimu) i svijetu – urbi et orbi".

"Puzajuće izgrađivanje balkanske asocijacije" naslov je komentara u kojemu urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić polazi od uskrsne poruke zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, posebno od onog njezinog dijela u kojemu se govori o tome da "svaki put kada se želi razgraditi hrvatske vrednote, udara se na kulturu i jezik, kao priprema za političke i vojne osvajačke pohode ili kao neki novi-stari, prikriveni pokušaj, nakon već neuspjelih geografskih asocijacija koje su u prošlom stoljeću završile nametnutim ratovima". Analizirajući reakcije na poruku, Miklenić zaključuje: "Koliko god bio živ i žilav projekt balkanske asocijacije u naumu određenih međunarodnih političkih snaga, i koliko god bilo pojedinaca u Hrvatskoj koji je ne žele kao samostalnu, nego kao uvezanu u nekakvu balkansku asocijaciju, žrtve podnesene u obrani od velikosrpske agresije tako su velike i skupe da hrvatski narod nikada više neće moći pristati na takvo povezivanje".

O jeziku, odnosu dijalekata i standardnog hrvatskog jezika, najezdi tuđica te o poučavanju hrvatskoga jezika u školi u redovitome intervjuu govori dr. Tamara Turza-Bogdan iz čakovečkog odsjeka Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. "Teško je reći kako će se mijenjati neki anglizam i što će se s njime događati u određenom vremenu, no riječ se uvijek na neki način uklopi u sustav hrvatskoga jezika ili pak nestane iz njega. Standardni je hrvatski jezik normiran u rječnicima i gramatikama i službena bi komunikacija morala poštivati njegove norme", kaže dr. Turza-Bogdan.

S obzirom na manji broj izvanrednih događanja u crkvenome životu u Velikome tjednu i o Uskrsu, a time i manje izvještaja i vijesti, Glas Koncila u novome broju donosi, što u stalnim rubrikama što izvan njih, niz priloga. "Kako je 'majčino tkivo' dobilo prednost pred dobrobiti nerođenog djeteta?", naslov je priloga koji se, uz pomoć stručnjaka, osvrće na jezične akrobacije koje idu na štetu nerođenog ljudskog života. Konkretno, polazi od činjenice da se kod nekih proizvođača dodataka prehrani na deklaraciji za folnu kiselinu kaže da ona "pridonosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće" (premda na isti način djeluje kod nerođenog djeteta).

"Osobna religioznost nametnula se kao jedino rješenje" – tako stoji u naslovu – za Vukovarce 1991. godine, bilo da je riječ o braniteljima, bilo o civilnom stanovništvu u podrumima i skloništima, bilo o zatočenicima u srpskim koncentracijskim logorima. Do tog je zaključka došla sociologinja dr. Ivana Bendra u svojemu istraživanju koje je u grubim crtama prikazano u Glasu Koncila.

"Ja sam svoje djelo napravio", naslov je teksta posvećenog papi u miru Benediktu XVI. u povodu njegova 90. rođendana koji je proslavio na sam Uskrs, u nedjelju 16. travnja.
Glas Koncila donosi i prilog u kojemu je, po ravnateljici s. Jeleni Lončar, iscrpno predstavljeno svestrano i impresivno djelovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Redovita reportaža u novome broju vodi čitatelja u Porečku i Pulsku biskupiju, u drevnu istarsku župu Barban. Autorica rubrike "Zapažanja" zahvaća pak u gorući problem demografskog opadanja, otvarajući pitanje prijetećeg nedostatka radne snage a time i izazova useljavanja. Nadalje, kroz prehranu školske i vrtićke djece osvrće se na problem plasiranja domaćih proizvoda, odnosno pogodovanja uvoznim lobijima. Naposljetku, kroz paradigmu popularnosti trogodišnjakinje problematizira problem sve ranijeg uljepšavanja djevojčica, koji je očito kompleksniji nego što se na prvi pogled čini.

"Lijepo mi je u Marijinoj legiji, obogaćuje me duhovno. Plod je mojega Međugorja. Najvažnije je da sam tamo iz tradicionalnoga vjernika postao praktični. Otada sam gotovo svaki dan na misi, češće se ispovijedam", kaže mladi Dario Marković, predsjednik Marijine legije kurije Gospe Snježne u Petrinji, koji je predstavljen u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi".

A u rubrici "Susret" predstavljen je još jedan mladić, šibenski glumac Jakov Bilić, koji između ostaloga kaže: "Bez obzira na shizofrene situacije u kojima živimo, čini mi se da se kazalište kod obične publike koja nije opterećena kritikom i imenima pomalo vraća 'normali'. Nas su na Akademiji učili da su glumci čuvari riječi!"

Pitanjem "Tko može tumačiti nauk vjere" ili može li svaki pojedini vjernik biti "svoj" autentični tumač bavi se pak, odgovarajući na podulje pismo čitatelja, rubrika "Naši razgovori". (kta/ika)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. travanj 2018.

    Papa: il Signore moltiplichi le vocazioni

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: