Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. veljača 2017.

Vijesti

Rim, 27. veljača 2017.

„BUDUĆNOST PREHRANE I ZEMLJORADNJE: TEŽNJE I IZAZOVI“

Agencija UN-a za prehranu i poljoprivredu objavila izvješće kojim se potiče donošenje nužnih odgovora na obvezu prehranjivanja svjetskoga pučanstva

„Budućnost prehrane i zemljoradnje: težnje i izazovi“ – naslov je novoga izvještaja agencije Organizacije ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO), kojim se želi potaknuti svijest o stanju, i donošenje nužnih odgovora na obvezu prehranjivanja svjetskoga pučanstva, a u svrhu suzbijanja gladi na, za naš planet, održivi način.

Lorenzo Giovanni Bellù, glavni autor izvještaja, objavljenoga 22. veljače 2017., u razgovoru je za Radio Vatikan prije svega napomenuo da je spomenuta agencija Ujedinjenih naroda procijenila da bi poljoprivrednu proizvodnju trebalo povećati za 50%. Iz dokumenta, naime, proizlazi da je cilj proizvoditi više, uz manje troškove koji se odnose na okoliš, a tu – prema njegovim riječima – započinju pravi izazovi.

Dok s jedne strane možemo reći da se nastoji ograničiti potražnja, – objasnio je Bellù – posebice što se tiče bogatih zemalja koje s prehrane bogate proteinima pomalo prelaze na održiviju i zdraviju prehranu, s druge pak strane imamo i mogućnost smanjiti rasipanje hrane, i to u potrošnji, ali i u proizvodnji.

Međutim, – dodao je – ne može se poreći da će gotovo dvije i pol milijarde ljudi više, koliko će nas biti 2050. godine u odnosu na danas, zahtijevati veću poljoprivrednu proizvodnju. Osim toga, morat ćemo se suočiti i s problemom energije, jer će zbog klimatskih promjena biti potrebno smanjiti potrošnju fosilnih goriva, odnosno ugljena, nafte i prirodnoga plina, a možda ćemo trebati povećati proizvodnju alternativne energije. Moramo, dakle, promijeniti način proizvodnje i potrošnje – napomenuo je autor izvještaja.

Što se pak tiče velikoga problema rasipanja hrane, Bellù je kazao da ima inicijativa usmjerenih na rješavanje tog problema, ali da je ono zapravo u većoj svijesti potrošača, u odgoju za potrošnju, a to prolazi i kroz sustave cijenâ koji bolje odražavaju vrijednost onoga što se kupuje i troši. Primjerice, u ovom se trenutku u određivanju cijene dobara koje trošimo ne vodi računa o utjecaju ispuštanja ugljičnog dioksida – istaknuo je Lorenzo Giovanni Bellù. (kta/rv)

PREPORUČI
Radio Marija BiH

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. veljača 2017.

    Papa: non siamo orfani, chi si aggrappa a Dio non cade mai

Sljedeca
 
Glas Pape i Crkve u dijalogu sa svijetom

Copyright © 1996-2017 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: