Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Bijeljina, 21. studeni 2016.

POČELA OBNOVA ŽUPNE CRKVE U BIJELJINI

Sada više nisu vidljivi tragovi metaka iz rata, a crkva projektirana 1885. godine od uglednog projektanta Josipa Vancaša zasjat će novim sjajem i biti sačuvana od kapilarne vlage

Nakon duže priprave, te nakon završetka obnove župne kuće, čiju su obnovu najviše poduprli Caritas Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s ravnateljem vlč. dr. Mirkom Šimićem, te istaknuta vjernica iz Zavidovića gđa Krunica Žličarić sa župnikom vlč. Mirom Bešlićem, tijekom listopada 2016. započela je obnova župne crkve Prečistog Srca Marijina u Bijeljini. Tako sada više nisu vidljivi tragovi metaka iz rata, a crkva projektirana 1885. godine od uglednog projektanta Josipa Vancaša zasjat će novim sjajem i biti sačuvana od kapilarne vlage.

„Ipak zabrinjava nebriga entitetskih i državnih institucija, dok je grad Bijeljina dala simboličnu potporu, zaboravljajući da je temeljni kamen crkve postavljen 9. kolovoza 1886., a crkva svečano blagoslovljena u lipnju 1887.“, kazao je bijeljinski župnik vlč. Marko Zubak.

Zanimljivo da su ovu crkvu, kao možda i većinu drugih od početka pratili financijski nedostatci, pa je zbog toga, kako navodi dr. Jelena Božić u djelu „Arhitekt Josip Vancaš“ projektant Vancaš morao smanjivati projekt za ovu crkvu i izraditi novi, a zvonik postaviti bočno, vezan za podužu južnu fasadu, a ne uobičajeno, koji će u današnjem obliku biti završen tek u ljeto 1913. god. Crkva je prošle godine proglašena spomenikom kulture Bosne i Hercegovine, a hoće li biti do kraja renovirana i sačuvana za sada nema dovoljno zabrinutih. Župnik Zubak sa župljanima uputio je desetak zamolbi na entitetska i državna ministarstva, te Hrvatskoj vladi, ali pozitivnih odgovora do danas nema. Zahvaljujući pomoći kolega svećenika iz dekanata, te vlč. Vinka Radića, vlč. Šime Maršića, vlč. Pere Pranjića te pomoći njemačke crkvene organizacije „Kirche in Not“ (Crkva u nevolji), obnova crkve je započeta. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: