Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Slavonski Brod, 6. listopad 2016.

SLAVONSKI BROD: PREDSTAVLJENA KNJIGA FRA MARIJANA KARAULE O STRADANJU BOSANSKIH FRANJEVACA

U knjizi je riječ o prirodi komunističke vlasti u Jugoslaviji i njenom odnosu prema Crkvi

Na poziv gradonačelnika Slavonskog Broda dr. Mirka Duspare u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu predstavljena je u srijedu, 5. listopada najnovija knjiga fra Marijana Karaule "Iskušenja Bosne Srebrene - Stradanja bosanskih franjevaca 1944.-1985." Predstavljanje je moderirao Tomislav Lukić. U knjizi je riječ o prirodi komunističke vlasti u Jugoslaviji i njenom odnosu prema Crkvi, a uz autora predstavili su je dr. Miroslav Akmadža i dr. Domagoj Tomas.

„Posebna vrijednost ove knjige, koja iako dolazi iz ruke svećenika, a ne povjesničara, je u tome što donosi iznimne povijesne izvore i saznanja, jednu novu spoznaju o Bosni Srebrenoj, kroz najnovije razdoblje njezine povijesti, jer smo dosada imali djela uglavnom iz njezine starije povijesti. O najnovijim zbivanjima iz vremena Drugog svjetskog rata i komunizma se vrlo malo zna. Fra Marijan je kroz dugogodišnji rad i niz drugih knjiga ovu knjigu napravio kao sintezu svih svojih istraživanja i donio iznimne podatke o stradanjima i patnjama, ne samo svećenika Bosne Srebrene, nego i njihovih vjernika ali i Crkve u Bosni i Hercegovini za vrijeme komunističkog režima“, istaknuo je u svom izlaganju dr. Akmadža.

Povjesničar dr. Tomas pak je rekao kako je autor fra Marijan, premda osobno nije povjesničar po struci, ispunio sve historiografske postulate i uzuse i na vrlo primjeren kritički način obradio i prikazao sudbinu koju su doživjeli franjevci i čitava Provincija nakon Drugog svjetskog rata. Iznio je potom kratki prikaz knjige, koja je podijeljena u tri dijela. Prvi dio se odnosi na Drugi svjetski rat, najviše na 1945. godinu - vrijeme kada je najveći broj franjevaca Bosne Srebrene smrtno stradalo od Partizanskog pokreta i novoutemeljene komunističke vlasti. Drugi dio knjige donosi podatke o 98 osuđenih franjevaca Bosne Srebrene u razdoblju od 1945. do 1985. od kojih su neki osuđeni na smrt, neki na dugogodišnje, a neki na kraće kazne zatvora. Treći dio knjige, možda i najvredniji i najzanimljiviji, donosi podatke o uzurpaciji kao jednom od oblika oduzimanja crkvene imovine školskih samostalnih župnih i drugih crkvenih zgrada u vlasništvu franjevačke provincije Bosne Srebrene.

O svom viđenju svoje knjige, koju je započeo još krajem devetesetih godina prošloga stoljeća i za koju mu nije bilo nimalo lako doći do dokumenata i zapisa, autor Karaula na predstavljanju je istaknuo: „Ova je knjige veoma potrebna onima koji su živjeli i preživjeli ono vrijeme, ali isto tako potrebna je onima koji ga nisu zapamtili. Potrebna je onima koji su više ili manje trpjeli represiju, te onima koji su tlačili druge. Potrebna je antikomunistima, a možda još više komunistima. Potrebna je našoj savjesti“.

Motiv koji ga je ponukao da napiše to značajno djelo bio je čuvanje sjećanja na žrtve, propitivanje i na osnovu dokumenata i činjenica traganje za istinom o onome što se dogodilo i kako se doista dogodilo. (kta/b.l.)

 foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: