Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Zagreb, 19. kolovoz 2016.

NOVI BROJ BILTENA "DRINSKE MUČENICE"

Glavna urednica s. M. Ozana Krajačić u uvodniku ističe da je "Crkva pozvana biti Crkva izlaska", tj. upućujući na Papine riječi "ona koja ide ususret drugima"

U uvodniku novoga broja informativnog biltena Vicepostulature "Drinske mučenice" glavna urednica s. M. Ozana Krajačić ističe kako je "Crkva pozvana biti Crkva izlaska", tj. upućujući na Papine riječi "ona koja ide ususret drugima". No, da bi se to postići, potreban je izlazak iz samoga sebe. U tom kontekstu s. Krajačić podsjeća kako se blažene Drinske mučenice nisu plašile otvoriti vrata siromasima, tjeskobnima, svima potrebnima utjehe i ljudske blizine. "Za njih se sa sigurnošću može reći da su bile žene 'izlaska'". Njihov život baca svjetlo na poslanje Crkve u suvremenom svijetu, o čemu govori apostolska pobudnica Evangelii gaudium. U rubrici "U hodu s Crkvom" Krešo Bello piše o dolasku sv. Leopolda Bogdana Mandića u domovinu. U istoj rubrici Dinka Parlov približava čitateljima Apostolsku pobudnicu o obitelji.
Tekstom "Opraštanje – Božja radost i put k vječnom zajedništvu" o blaženicama promišlja s. Vinka Marović.

Sugovornik novoga broja je župnik župe sv. Marjete u Šmarjeti u Dolenjskoj vlč. Andrej Golčnik. To je inače župa krštenja bl. Krizine Bojanc. Vlč. Golčnik priznaje da do dolaska u tu župu 2011. nije čuo za blaženice, ali zahvaljuje Bogu što ga je poslao baš ovdje. Po upoznavanju njihova života i mučeništva rastem ja osobno, a i čitana župa". On širi i pobožnost prema blaženicama na slovenskom prostoru. Na pitanje o poruci koju danas nose blažene Drinske mučenice, vlč. Golčnik ustvrđuje "Nevjerojatna je njihova snaga, njihova vjera i pripadnost Kristu! Radije su žrtvovale svoje živote, nego pogazile zavjet. Znamo da danas čistoća i vjernost zavjetu ili obećanju nemaju gotovo nikakve vrijednosti u društvu. A blažene sestre nam govore upravo to: da krepost čistoće i vjernost Kristu vrijede više od života". Također je istaknuo njihovu međusobnu povezanost, "pomicanje granica", jer "treba ići preko granica, kako nacionalnih, tako i vjerskih i kulturnih".

Bilten donosi kratak prikaz hodočašća putevima Blaženica održanih od travnja do lipnja, o.g., u tom vidu tu je i više svjedočanstava hodočasnika. Tu je i osvrt na posjet pet sestara Družbe kćeri Božje ljubavi župi bl. s. Krizine u Šmarjeti gdje su se susrele sa župljanima, ali i s rodbinom blaženice. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: