Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Granešina, 4. srpanj 2016.

U GRANEŠINI BLAGOSLOVLJEN PRVI KIP BLAŽENIH DRINSKIH MUČENICA

Kipar Dragan Kwiatkowski svojim je djelo želio "stopiti Mučenice u jedinstveni stup vjere, pun mističnog zanosa"

U nedjelju, 3. srpnja 2016., o skoroj V. obljetnici njihove beatifikacije u Granešini je blagoslovljen prvi kip blaženih Drinskih mučenica. Kip je izradio Dragan Kwiatkowski, akademski kipar iz Zadra. Blagoslovu je prethodila Sv. misa koju je u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije predslavio vlč. Josip Balog, župnik u Granešini. Liturgijsko pjevanje pod Sv. misom animirale su kandidatice Kćeri Božje ljubavi pod vodstvom s. M. Cecilije Horvat. Na Misi su, osim župljana, sestara Kćeri Božje ljubavi, kandidatica i pridruženih članova Suradnika Božje ljubavi, sudjelovali i kipar Kwiatkowski s članovima obitelji, Ivo Vrdoljak, ravnatelj udruge "Mare nostrum croaticum" i članovi udruge čiji je član i g. Kwiatkowski, te izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Željko Zaninović, voditelj odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama.

Nakon Mise formirana je procesija prema kipu Blaženica koji je smješten u samostanskom dvorištu između zgrade Duhovnoga centra i Samostana Sv. Josipa. U hodu prema kipu Blaženica svi prisutni su, pjevajući litanije blaženih Drinskih mučenica, molili njihov zagovor i pomoć.

Po dolasku pred kip nazočnima se obratila s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica koja je, između ostaloga, istaknula: „Postavljanjem ovoga kipa na Dan Provincije, koja slavi svoj 97. rođendan, trajno se želi učiniti spomen na sestre Blaženice kao uzore vjernosti i ljubavi svima nama Kćerima i Suradnicima Božje ljubavi te svim vjernim štovateljima u ovoj 5. obljetnici beatifikacije.“

Provincijalna Glavarica je izrazila posebnu radost što u činu blagoslova prvoga kipa bl. Drinskih mučenica može pozdraviti prečasnog don Antu Bakovića, jedinog i vjernog svjedoka tragične smrti sestara Mučenica te neumornog i vjernog promicatelja njihove svetosti. Na osobiti način je zahvalila svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli postavljanju kipa, a osobito Ivanu Nestiću, vlasniku klesarskog obrta „Klesarstvo Nestić“ koji je bio zadužen za izradu i postavljanje postolja kipa.

Provincijalna Glavarica je ukratko izvijestila kako je došlo do ideje, a onda i do same realizacije izrade kipa. Spomenula je posredništvo fra Bernardina Škunce, člana Provincije Presvetog Otkupitelja i profesora liturgike i sakralne umjetnosti koji je predložio rad kipara Kwiatkowskog kao idealan spomenik u samostanskom parku, pred crkvom ili kapelom.

Prigodne je riječi potom uputio g. Vrdoljak, a zatim i g. Zaninović uime zagrebačkog gradonačelnika. Sve prisutne potom je pozdravio i don Anto koji je iznio svoja sjećanja i uspomene vezane uz svjedočanstvo mučeničke smrti s. Jule i četiriju susestara te se osvrnuo na svoj životni put u kojemu je uvijek osjećano pomoć i blizinu sestara Mučenica.
Nakon govora uslijedila je blagoslovna molitva koju je predvodio vlč. Balog kojom je kip službeno predan na štovanje.

Želja autora bila je stopiti Mučenice u jedinstveni stup vjere: "Blažena s. Jula i četiri susestre stopljene su u jedan i jedinstven stup vjere, pun mističnog zanosa te u tome stavu zajedništva u vjeri postaju svima trajno nadahnuće i izvor snage u življenju svjedočenja, poslanja i posvećenja". (kta/t.b.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: