Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Goražde, 3. svibanj 2016.

HODOČASNICI IZ ZAGREBA I SISKA NA PUTU DRINSKIH MUČENICA

Pedesetak hodočasnika uputilo se putovima bl. Drinskih mučenica u Sarajevo, Goražde i Pale

 U organizaciji Dječjeg vrtića svetog Josipa iz Granešine pokraj Zagreba, koji vode sestre Kćeri Božje ljubavi, i velikim zalaganjem ravnateljice, s. Danijele Koprek, pedesetak hodočasnika uputilo se putovima bl. Drinskih mučenica u Sarajevo, Goražde i Pale, 30. travnja i 1. svibnja 2016.

Hodočasničku skupinu činilo je nekoliko roditelja s djecom iz Dječjeg vrtića svetog Josipa, pet sestara Kćeri Božje ljubavi, trinaestero mladih iz Sisačke biskupije pod vodstvom s. Smilje Čirko, šest članova laičke zajednice „Suradnici Božje ljubavi“ i vjernici iz više zagrebačkih župa.

„Hodočasnički put započeli smo molitvom, pjesmom i meditacijom, slaveći život i mučeničku smrt pet blaženica: s. Jule, s. Berchmane, s. Krizine, s. Antonije i s. Bernadete. Pridružili smo se sestrama u molitvi Jutarnje. Molitvom krunice, koju su predmolili Suradnici Božje ljubavi, razmatrali smo radosna otajstva kroz život i mučeništvo bl. Drinskih mučenica. Sestra Danijela upoznala nas je s poviješću Bosne i djelovanjem Družbe na ovim prostorima, povezujući s crticama iz života Utemeljiteljice Majke Franziske“, kazale su hodočasnice Ljubica Pribanić i Dinka Parlov
.
Na ulazu u Sarajevo hodočasnike su srdačno dočekale s. Antonela i s. Zvonimira koje su ih pratile tijekom boravka u Sarajevu, Goraždu i Palama.

Prvo hodočasničko mjesto posjeta bilo je sestarsko groblje Betanija na proplanku pored nogometnog Stadiona Koševo na kojem je prošle godine Svetu misu slavio papa Franjo. Na tom groblju pokopane su 82 sestre Kćeri Božje ljubavi i pet kandidatica. Među grobovima posebno se ističe grob s. Luke Liengitz (Lingic), sestre koja je umrla na glasu svetosti. Ispod kamenčića koji prekrivaju grobni humak nalazile su se molbe i zahvale ljudi različitih vjeroispovijesti koji se utječu s. Luki u zagovor. Hodočasnici su također ostavili svoje prošnje i zahvale moleći s. Luku da svojim zagovorom prati njih, njihove obitelji i sve sestre Kćeri Božje ljubavi.

Nakon smještaja u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ organiziran je turistički obilazak Sarajeva pod stručnim vodstvom gosp. Danijela Stanića. Između ostaloga posjetili su: Gazi Husrev-begovu džamiju o kojoj im je govorio mladi imam Edib, zatim pavoslavnu Sabornu Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice gdje su obišli Isusov grob jer je po julijanskom kalendaru bila Velika subota.

Potom su pohodili katedralu Srca Isusova. U crkvi Kraljice svete krunice, koja je i svetište bl. Drinskih mučenica, sudjelovali su na Euharistijskom slavlju koje je predvodio maestro Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ vlč. Marko Stanušić.

„Nakon Svete mise zadržali smo se ispred slike blaženica u zajedničkom molitveno-meditativnim promišljanju koje su predmolili roditelji vrtićke djece, Suradnici Božje ljubavi i sestre. Ostali smo u tišini prinoseći i osobne prošnje i zahvale“, rekle su Ljubica i Dinka.

U nedjelju ujutro hodočasnici su otputovali u stotinjak kilometara udaljeno Goražde, mjesto mučeništva i smrti bl. Drinskih mučenica. Putem su čitali biografije sestara i slušali o potresnim događajima nakon njihova zarobljavanja. Dok su se vozili preko planine Romanije s. Antonela ih je upoznala s mučeničkom smrću s. Berchmane te rekla nekoliko riječi o Goraždu, gradu na obalama rijeke Drine ističući da mnogi smatraju da upravo po zagovoru bl. Drinske mučenice ovaj grad nije pao u ruke srpskih oružnika tijekom nedavnog rata te nije pretrpio tako velika stradanja.

Na hodočasnike je posebno potresno djelovao posjet sobi zatočeništva u bivšoj vojarni, a sada osnovnoj školi koja se nalazi na obali Drine u središtu Goražda. Molitvom blaženicama i pjesmom zahvalili su za njihov život i mučeničku smrt te se preporučili njihovu zagovoru. Ispred spomen obilježja zapalili su svijeće i položili cvijeće, a u rijeku Drinu, koja je njihov tekući grob, bacili pet crvenih ruža – simbol ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi.

Euharistijsko slavlje u župnom centru sv. Dominika u Goraždu slavio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. U prigodnoj propovijedi protumačio je misna čitanja te pohvalio hodočasnike koji su svojim dolaskom na mjesto mučeništva ovih blaženica i molitvom pokazali svoju želju da rastu u ljubavi prema svakom čovjeku i na svakom prostoru po primjeru Drinskih mučenica čija je ljubav prema Bogu i čovjeku, sljedeći Isusa Krista, nadilazila ljudske granice i razlike. Potaknuo ih je da se ni u ovom vremenu ne daju zarobiti raznim državnim i drugim ljudskim granicama nego da rastu u širini božanske ljubavi iskazujući ljubav prema svakom čovjeku.

Na povratku iz Goražda hodočasnici su se zaustavili u crkvi sv. Josipa u mjestu Pale koje je od Sarajeva udaljeno petnaestak kilometara. Budući da je bio 1. svibnja, blagdan sv. Josipa Radnika, patrona ove crkve i župe, hodočasnici su mogli po nakani Svetog Oca zadobiti potpuni oprost. Velečasni Fabijan Stanušić upoznao ih je s poviješću crkve, skrenuvši pozornost na reljef bl. Drinskih mučenica kojega je izradio pravoslavni vjernik s Pala, a drvo je izvučeno iz rijeke Drine.

Na kraju hodočašća obišli su Kalovita Brda nedaleko od centra Pala gdje je nekad bio samostan Marijin dom koji je 1941., nakon uhićenja sestara blaženica, potpuno opljačkan i zapaljen.

„Zahvalivši i oprostivši se od dragih s. Antonele i s. Zvonimire u Sarajevu nastavili smo u veselju i raspjevanosti hodočasnički put prema Zagrebu“, napisale su u svom izvješću Ljubica Pribanić i Dinka Parlov. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: