Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. ožujak 2016.

BL. MAJKA TEREZIJA BIT ĆE PROGLAŠENA SVETOM 4. RUJNA

Papa potpisao dekret o kanonizaciji 5 blaženika, navodeći i datum njihova proglašenja svetima

Papa Franjo potpisao je tijekom redovnog konzistorija u Vatikanu, 15. ožujka 2016. dekret o kanonizaciji 5 blaženika, navodeći i datum njihova proglašenja svetima. Osobita radost za čitavu Crkvu bit će kanonizacija bl. Majke Terezije, 4. rujna.

Rođena 26. kolovoza 1910. u Skoplju u Makedoniji kao Gonxha Bojaxhiu, nakon posebnog Božjeg poziva Majka Terezija je počela raditi u indijskim siromašnim četvrtima, poučavati djecu i brinuti se za bolesne. Godine 1950. službeno je utemeljila Misionarke ljubavi kao kongregaciju u Kolkatskoj biskupiji. Preminula je 1997., a blaženom ju je proglasio sv. Ivan Pavao II. samo šest godina kasnije, 2003. godine.

Na konzistoriju je također određen datum kanonizacije bl. Marije Elizabete Hesselblad, bl. Joséa Sáncheza del Ria, bl. Stanislava od Isusa i Marije te bl. Josea Gabriela Brochera. Bl. José Luis Sánchez del Río bio je brutalno mučen i ubijen sa samo 14 godina tijekom vjerskih progona anti-klerikalnog režima meksičkog predsjednika Plutarca Eliasa Callesa. José Luis bio je član Cristerosa, pod zapovjeništvom generala Prudencia Mendoze.

Nakon neuspjelih pokušaja da ga navedu na otpad od vjere, dječaka su vladine sile mučile i ubile 10. veljače 1928. godine tako da su mu odsjekli dijelove stopala i prisili ga da hoda bos do groblja, udarajući ga putem mačetama. Prije nego su ga ubili, José Luis je povikao „Viva Cristo Rey!“, odnosno „Živio Krist Kralj!“

Bl. Jose Gabriel Brochero bit će prvi argentinski svetac. Rođen 1840. godine, postao je poznat kao „svećenik-kauboj“ koji se osobito istaknuo u služenju bolesnima i umirućima, a i sam je obolio od gube. Švedska će također dobiti novu sveticu: Mariju Elizabetu Hesselblad koja će biti kanonizirana na isti dan kao i poljski blaženik Stanislav od Isusa i Marije Papczynski.

Marija Elizabeta bila je medicinska sestra koja se obratila na katolicizam. Osnovala je novi red Presvetoga spasitelja svete Brigite. Stanislav je pak bio svećenik iz 17. stoljeća, poznat po spisima i stalnim poticajima na razmatranje Božjeg milosrđa i utjecanje zagovoru Bezgrješne. Imao je i viđenja duša u čistilištu te je poticao na pokoru i molitvu za njih. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: