Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

"Islamska apologetska argumentacija"

Sarajevo, 17. veljača 2016.

IZ TISKA IZAŠLA "ISLAMSKA APOLOGETSKA ARGUMENTACIJA" DR. JABLANOVIĆA

Objavljena doktorska disertacija je svojevrsni dug prema njemu koji je iskreno i u drugačijim vremenima promicao dijalog s muslimanima

HKD „Napredak“ Sarajevo u suizdavaštvu s Napredak Futura Zagreb, krajem prošle godine, izdalo je doktorsku disertaciju pokojnog pomoćnog biskupa vrhbosanskog dr. Tomislava Jablanovića naslova „Islamska apologetska argumentacija“. Radi se o iznimno vrijednom djelu pogotovo na našim prostorima. Ovaj je rad ograničen svojim vremenom ali duhom vremena u kojem je pisan. To pogotovo vrijedi za temu dijaloga između kršćana i muslimana koja se tek s Drugim vatikanskim saborom počela ozbiljno širiti u katoličkoj Crkvi te ovaj rad spada među najranije radove ove vrste. Ideju za tiskanje i veliki dio pripreme uz Antu Pranjkića dao je pokojni vlč. Marijan Kopić, a rukopis je uz suglasnost kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog ponuđen Napretku za izdavanje. Rukopis je bio u izuzetno lošem stanju i trebalo je mnogo truda za nužne tehničke preinake, a pod uredničkim nadzorom prof. dr. sc. Pavla Mijovića, profesora na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu koji je intervenirao i u neke bibliografske podatke. Jablanovićev stil je kanonski, tipičan za doktorske disertacije. Poneka minimalna promjena u vezi samog teksta je napravljena zbog neodgovarajućeg Jablanovićeva prijevoda na hrvatski sa stranih jezika.

Tomislav Jablanović rođen je 21. svibnja 1921. godine u Docu kod Travnika. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a nadbiskupijsku gimnaziju u Travniku. Godine 1944. završava teologiju na vrhbosanskoj katoličkoj teologiji. Za svećenika je zaređen 1943. godine. Bio je kapelan, kateheta i župnik. 1970. godine doktorirao je na temu Apologetska islamska argumentacija. Na KBF u Zagrebu i vrhbosanskoj teologiji je predavao Povijest religije i islama. 1971. godine je zaređen za pomoćnog sarajevskog biskupa. Od 1978. do 1983. bio je glavni tajnik Biskupske konferencije a onda i predsjednik Vijeća za hrvatske iseljenike. Preminuo je iznenada 10. travnja 1986. godine u Mosbachu u Njemačkoj. Dr. Jablanović pokopan je u Zagrebu.

Objavljena doktorska disertacija dr. Jablanovića je svojevrsni dug prema njemu koji je iskreno i u drugačijim vremenima promicao dijalog s muslimanima i ne samo na znanstvenom području nego i na opće ljudskoj prijateljskoj razini, a što se posebno vidi iz nekrologa prof. Zovkića koji je uvršten u ovu knjigu. U pripremi ove knjige sudjelovali su i dopredsjednica Napretka Kristina Vukoja Milić, prof., te vlč. prof. Ilija Drmić.(kta)
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: