Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Vijesti

Lima, 18. siječanj 2016.

POSJETA FRA IVICE VRBIĆA MISIJI, ŽUPI I VIKARIJI SV. LEOPOLDA MANDIĆA U LIMI

Početak proslave Godine Milosrđa

Na drugu Nedjelju kroz godinu, 17. siječnja 2016. na Svetoj misi u podnevnim satima u misiji, župi i vikariji svetoga Leopolda Mandića u Limi, Perú na poseban način je bilo svečano kao i na ostalih pet Svetih misa toga dana. Svetu misu je predslavio župnik i vikar za Hrvate Južne Amerike, mons. Drago Balvanović a u koncelebraciji su bili vlč. Marko Jukić, župni vikar i svećenik Vrhbosanske nadbiskupije koji je nedavno stigao u misiju u Limu i fra Ivica Vrbić, kapucin i također novi misionar koji prije nekoliko dana stigao iz Zagreba i koji će nakon mjesec dana boravka u Limi krenuti i preuzeti svoju službu u Boliviji. Sveto Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor Hrvata vikarije sv. Leopolda iz Lime.

Mons. Balvanović je u svojoj homiliji tumačeći svetopisamske tekstove, osvrnuo se i na lik i dijelo svetoga Leopolda te tumačio okupljenim vjernicima što je to činio sveti Leopold pa nam ga papa Franjo stavlja za jednog od zaštitnika ove svete godine. Pozvao je narod na skrušenu molitvu i redovitiju ispovijed ali i na pobožnost svetom Leopoldu kroz zavjetne dane u ovoj Godini Milosrđa ali i u svim godinama svoga života. Za ovu godinu naša će župa svakog utorka i svakog dvanaestog u mjesecu slaviti svečanu svetu Misu sa zavjetnim molitvama svetome Leopoldu i biti će prilika i za cjelodnevnu svetu ispovijed svim vjernicima grada Lime.

Svetu misu za mlade navečer je predslavio domaći sin, biskup vikarijata Jaén u Peruu, mons. Alfredo Vizcarra Mori, SJ. Mons. Vizcarra je na poziv župnika došao iz daleka predslaviti Sveto misno slavlje i na poseban način zajedno s mladima cijele župne zajednice razmišljati o liku svetoga Leopolda i o Godini Milosrđa u koju smo već zakoračili dajući im nekoliko savjeta kako u ovoj Godini Milosrđa na poseban način duhovno se obogatiti i postati bliži Gospodinu i jedni drugima međusobno.

Cijelo vrijeme otkako i postoji misija, župa i vikarija na poseban se način širi pobožnost svetom Leopoldu u cijeloj Limi ali i u cijelome Peruu. Uz prisutnost i pastoralni rad otaca kapucina u Peruu također poseban doprinos širenju pobožnosti ima zajednica vjernika laika iz naše župe koji na poseban način svojim radom i projektima pomažu svećenicima vikarije u širenju pobožnosti prema svetom Leopoldu.

Budući da je sveti Leopold jedan od zaštitnika ove Svete Godine, misija, župa i vikarija u Limi koje su pod njegovim zagovorom su se na poseban način pripremale za ovu godinu koja je tek na samome početku. Božja je providnost htjela da u goste, upravo kada su na poseban način počeli još intenzivnije prebližavati cijelom peruanskom narodu kapucina svetoga Leopolda, upravo dođe kapucin fra Ivica i uprisutni cijelu redovničku zajednicu kojoj je pripadao i sam sveti Leopold.

Srdačni pljesak cijele zajednice kao znak dobrodošlice i nasmijano lice novoga misionara fra Ivice još su više pomoglo da se ona radost susreta s Kristom u svetoj Misu nastavi i dalje u zajedničkom druženju nakon Svete mise.

Na koncu svečanog Misnog slavlja vjernici su, kao i nakon svake Svete mise, stiskom ruke svećenicima i svakome tko je bio u crkvi izrazili blizinu i zaista krenuli činiti ono što su u samoj Svetoj misi i doživjeli nastavljajući zajedničko druženje u dvorištu župe i vikarije.

Zajednica Hrvata, sa svoja tri svećenika sunarodnjaka, svoje su druženje nastavili u Hrvatskom klubu „Dubrovnik“ u Limi. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. siječanj 2019.

    Udienza generale Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: