Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. lipanj 2019.

Vijesti

Čajniče, 2. rujan 2015.

MISNO SLAVLJE U CRKVICI SV. BENEDIKTA, FILIJALI ŽUPE NEVESINJE

Na ovomjesečnoj Misi sabralo se desetak vjernika, kojima je župnik don Ante Luburić u propovijedi istaknuo primjer mučeništva sv. Ivana Krstitelja

Vjernici iz gradića Čajniča, nadomak Foče, filijala nevesinjske župe, i ovoga su mjeseca, u subotu, 29. kolovoza 2015., imali priliku sudjelovati u rijetkom, ali bogatom Misnom slavlju u živopisnoj crkvici sv. Benedikta, filijali župe Nevesinje, izgrađenoj 1902. godine.

Prethodna Sv. misa bila u povodu proslave patrona sv. Benedikta Nursijskoga, 11. srpnja 2015., kada je Misnim slavljem predsjedao i pod njim propovijedao mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Na ovomjesečnoj Sv. misi, koju je predvodio župnik don Ante Luburić, sabralo se desetak vjernika, kojima je župnik u propovijedi istaknuo primjer mučeništva sv. Ivana Krstitelja za istinu, „mučeništva koje je učinilo našu vjeru prepoznatljivom i svetom; mučeništva koje obvezuje sve nas da - po primjeru Isusa Krista - za svoju vjeru pružimo ono odricanje koje će nas u konačnom osloboditi, kao što istina oslobađa, a nema veće Istine od prave vjere u Duhu onoga koji nas je utemeljio i po čijoj riječi upravljamo svoje živote“.

Crkvu i liturgijsko slavlje pohodio i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru g. Drago Matijević, koji je sudjelovao u ulozi čitača. Nakon Misnoga slavlja zajedništvo se nastavilo u obližnjem ugostiteljskom objektu, gdje se ima prigoda za bliskiji susret i razgovor svećenika s vjernicima i vjernika među sobom kao i s drugim građanima, a na njihovim licima zaista se, unatoč sjeti što će iduće okupljanje biti za oko mjesec dana, ipak vidjela radost i nada što ova mjesna Crkva napokon proživljava svoje bolje dane. Zajedništvo, sloga i iskrena vjera kontekst su riječi koje je na odlasku župnik uputio svojim vjernicima.

Na putu u Čajniče, don Ante je, s bogoslovom Kotorske biskupije Ivanom i prof. Tonijem Šarcem, tradicionalno pohodio mjesto stradanja blaženih Drinskih mučenica pokraj rijeke Drine u Goraždu, gdje su se zajedno pomolili, zapalili lampione njima u čast i zagovor te otpjevali Evanđeoski hvalospjev Veliča duša moja Gospodina.

Crkva sv. Benedikta, skromnih dimenzija, tek prije nekoliko godina je restaurirana i služi ne samo na ponos vjernika i ukras grada, već je i stožer duhovnosti svih mještana koji traže duhovnu okrjepu u Sv. misi i pastirskoj riječi. Iako je liturgijski aktivna samo jednom mjesečno, njezin unutarnji izgled svjedoči živu vjeru koja u ovom gradiću raste nazočnošću vjernoga puka gotovo ekumenskoga sastava, koji je „per se legat“ budućemu naraštaju koji dolazi. (kta/kium)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. lipanj 2019.

    Papa Francesco - Santa Messa e Processione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: